Nie da się ukryć, że arbuz nieodłącznie kojarzony jest z letnimi smakami. Jego wysoka wodnistość oraz lekko słodki smak doskonale gaszą pragnienie i zaspokajają apetyt. Jednocześnie rzadko kiedy zdarza się, że jesteśmy w stanie zjeść cały owoc od razu. Nic nie szkodzi! Okazuje się, że arbuz jest wyjątkowo wytrzymałym owocem, a jeśli tylko o niego odpowiednio zadbamy, wówczas będziemy mogli go przechowywać nawet przez okres 2 tygodni!
Arbuz bardzo dobrze czuje się w nieco wyższej temperaturze a także niezbyt przeszkadzają mu promienie słońca. Jednocześnie w kwestii jego przechowywania, warto zachować umiar i zdrowy rozsądek. Jeśli owoc nie został jeszcze pokrojony, a jego gruba skórka jest nienaruszona, wówczas pojawia się pytanie, czy jest on już dojrzały, czy jeszcze nie. Od tego zależy w dużej mierze fakt, jak przechowywać arbuza, by zachował on swoją świeżość na długi czas.
Jeśli arbuz jest niedojrzały, warto dać mu odrobinę czasu. W takiej formie jego miąższ jeszcze nie posiada pełni smaku, a samo krojenie takiego owocu może przysporzyć nam pewnych problemów. Takiego arbuza należy przechowywać w ciepłym pomieszczeni, lekko klimatyzowanym, aczkolwiek warto unikać tu bezpośredniej ekspozycji na światło. Co ciekawe, niedojrzałego arbuza nie powinniśmy trzymać w lodówce, bo szybko straci swój kolor.
Jeśli arbuz jest już dojrzały, wówczas możemy śmiało się nim zajadać! Niemniej jednak, jeśli chcemy przechować go na specjalną okazję czy np. przygotowanie koktajli, wówczas odpowiednim miejscem do jego składowania będzie lodówka. W niższej temperaturze, dojrzały arbuz wytrzyma od dwóch do nawet trzech tygodni - pamiętajmy, by go nie kroić!
Wiele osób decyduje się na pokrojenie arbuza, nawet jeśli nie zostanie on skonsumowany bezpośrednio. Kawałeczki owocu znacznie łatwiej jest składować i nie zajmują one tyle miejsca. Jednak pojawia się pytanie, jak przechowywać pokrojonego arbuza? Okazuje się, że w tym momencie jedynym słusznym rozwiązaniem będzie lodówka. W takich warunkach pokrojony arbuz będzie mógł zachować swoją soczystość i walory smakowe nawet do 12-14 dni po pokrojeniu.
Wiedząc już, że bez problemu możemy składować pokrojony owoc, warto się zastanowić, jak przechowywać arbuza w lodówce? Otóż, jeśli pokroiliśmy go na większe ćwiartki ze skórką, wówczas każdą z nich można szczelnie owinąć folią aluminiową i położyć na osobnej półce w lodówce. Pamiętajmy, że arbuz szybko pochłonie zapachy innych produktów spożywczych, więc powinniśmy trzymać go w lodówce oddzielnie. Jeśli zaś zdecydowaliśmy się na usunięcie skórki, to kostki miąższu można przechowywać w hermetycznie zamykanym pojemniku - najlepiej szklanym lub plastikowym. Również postarajmy się trzymać pojemnik na osobnej półce, by ograniczyć przenikanie zapachów. Miąższ arbuza również można przechowywać w ten sposób w lodówce przez około 12-14 dni.