Borówki, choć z pozoru wydają się wyjątkowo delikatne, są owocami wyjątkowo odpornymi na działanie niekorzystnych czynników. Niemniej jednak nie oznacza to, że będziemy mogli przechowywać je w nieskończoność. O ile uda się nam wygospodarować odpowiednie miejsce i stworzyć optymalne dla borówek warunki, wówczas mogą one zachować swoją świeżość nawet przez około 7 dni. Oczywiście warto pamiętać o tym, by w czasie składowania borówek na bieżąco monitorować ich stan. Jest to o tyle istotne, że niektóre mogą ulec zniszczeniu znacznie szybciej niż inne. Jeśli będą one składowane w jednym pojemniku ze "zdrowymi" owocami borówki, wówczas wpłyną na nie w wyjątkowo niekorzystny sposób.
Istnieje wiele teorii odnośnie do tego, jak przechowywać borówki. Niektórzy jasno wskazują na to, że owoce przed przechowywaniem trzeba dokładnie umyć i oczyścić. Inni zaś twierdzą, że nie jest to najlepszym rozwiązaniem. Jaka jest więc prawda i jak przechowywać borówki? Otóż okazuje się, że nie powinniśmy ich myć! Mycie borówek może narazić owoce na drobne uszkodzenia, których nawet nie zauważymy. One z kolei przyczynią się do procesu gnicia i niszczenia. Co ciekawe, nie musimy nawet usuwać szypułek! Borówki możemy przechowywać w dokładnie takim stanie, w jakim przynieśliśmy je ze sklepu. Owoce powinny być umyte i oczyszczone tuż przed podaniem w odpowiedniej porcji.
Chcąc zachować świeżość i niezwykłe walory smakowe tych owoców, pojawia się pytanie: gdzie przechowywać borówki? Okazuje się, że najlepszym miejscem ku temu jest lodówka. Oczywiście warto mieć tu na uwadze, że borówki mają co do temperatury szczególne wymagania. Nie może być ona ani za wysoka, ani także za niska. Drugim sposobem na przechowywanie borówek, przez znacznie dłuższy czas, jest ich mrożenie. Wówczas te smakowite jagody mogą zachować swoją świeżość nawet przez 5-6 miesięcy!
Pierwszym pytaniem, na jakie warto sobie odpowiedzieć jest: jak przechowywać borówki w lodówce? Otóż przede wszystkim warto zdecydować się na ich składowanie na dolnej półce, gdzie temperatura średnio wynosi około 4 stopnie Celsjusza. To znacznie przedłuży trwałość borówek. Co więcej, warto pamiętać o:
Można dodatkowo "umyć" borówki w roztworze octu z wodą w proporcji 1:3. Dzięki temu nieznacznie wydłuży się ich trwałość, nawet do 10 dni.
Przechowywanie borówek w zamrażalniku wymaga tego, by je uprzednio umyć i dokładnie osuszyć. Dzięki temu unikniemy rozwoju bakterii w zamrażalce. Następnie owoce należy ułożyć na blaszce - koniecznie tak, by się ze sobą nie stykały - i włożyć do zamrażalnika na około godzinę. Po tym czasie, można przełożyć je do plastikowych woreczków i pojemników do dalszego mrożenia.