Imbir jest najczęściej wykorzystywany w krajach azjatyckich. Stanowi podstawowy dodatek do wielu potraw. W Polsce korzeń imbiru jest dostępny niemal w każdym sklepie. Dlaczego warto wybrać świeżą roślinę zamiast proszku? Przede wszystkim różnią się smakiem. Surowy imbir jest bardziej pikantny i polepsza smak tłustych mięs, na przykład wieprzowiny. Natomiast mielony idealnie spełnia swoją rolę w daniach i słodkich przekąskach – ciastkach, herbatnikach czy pieczonych jabłkach. Na rynku znajdziemy również imbir marynowany lub suszony.
W postaci świeżej imbir na przeziębienie stanowi jedną z najpopularniejszych domowych kuracji. Przygotowana w ten sposób herbata z imbirem doskonale rozgrzewa. Takie działanie wykazują również potrawy z imbirem, co jest szczególnie istotne w okresie jesiennym i zimowym. Można również stworzyć doskonały sos imbirowy, który poprawia smak ryby lub pieczonych warzyw. Jednak jak przechowywać imbir, aby pozostał świeży na dłużej? Warto trzymać go w chłodnym miejscu (np. lodówce), najlepiej zawinięty w papierowy ręcznik. Dodatkowo można go włożyć do plastikowej torby, gdzie pozostanie szczelnie zamknięty.
Dlaczego warto zaopatrzyć się w imbir? Zastosowanie tej rośliny jest niezwykle szerokie. Możemy dodać go do zupy, szczególnie w azjatyckiej wersji. Imbir marynowany sprawdzi się również w daniach włoskich! Spaghetti z mięsem i imbirem smakuje znakomicie. Warto również przyrządzić sos imbirowy do mięsa, śledzie z żurawiną i imbirem czy rosół azjatycki. Doskonale smakuje zupa marchewkowa z imbirem czy zupa dyniowa z imbirem.
Jak jeszcze można wykorzystać ten aromatyczny produkt? Właściwości mielonej rośliny są doceniane przez kucharzy na całym świecie. Korzenny aromat wzbogaca smak potraw z ryżu, owoców morza, drobiu i wieprzowiny. Bardzo często jest wykorzystywany w różnego rodzaju dipach, a nawet napojach z miodem i cytryną. Na przeziębienie pomaga nie tylko herbata z jego dodatkiem, ale i sam korzeń imbiru – wystarczy ugotować plasterki w wodzie i wzmocnić działanie imbiru dodatkiem kurkumy, cytryny i miodu.
Z imbiru można również stworzyć znakomitą marynatę do mięsa. Aby uzyskać wyrazisty smak, należy wymieszać sos sojowy z miodem, chili, startym imbirem, czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą. Mięso warto marynować około 1 godzinę przed usmażeniem lub grillowaniem. Imbir doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy. Pyszny sok stworzymy na bazie miodu lub brązowego cukru. Wystarczy tylko obrać imbir, pokroić w kostkę i gotować około 10 minut w świeżej wodzie (powinna przykryć imbir). Następnie dodajemy cukier lub miód i gotujemy do momentu aż całość zgęstnieje.
Imbir – właściwości tej niezwykłej rośliny sprawiają, że cieszy się ona szerokim zastosowaniem w kuchni. Z powodzeniem może stać się składnikiem wielu dań, zup, deserów, a także wzmocnić naszą odporność!