Wiele osób nie zastanawia się na d przechowywania masła, ponieważ za naturalne uznają, że powinno ono znajdować się w lodówce, co pozwala na zachowanie jego świeżości. Jednak przechowywane w niskiej temperaturze jest twarde, a więc trudne do rozsmarowania na pieczywie. Stąd też często pojawia się pomysł przetrzymywania masła w temperaturze pokojowej. Tylko czy to na pewno dobry pomysł?
Zastanawiając się nad tym, jak przechowywać masło warto wiedzieć, że jest to produkt wykonywany z mleka pasteryzowanego, które jest wysoce odporne na rozwój bakterii. W związku z tym kupując masło, o zawartości tłuszczu na poziomie 82% nie ma potrzeby przetrzymywania go w lodówce.
Niezależnie od tego, w jaki sposób będziemy przechowywać masło, należy pamiętać o tym, by unikać krzyżowego zanieczyszczania masła. Co to oznacza? Otóż każdorazowo do nakładania masła należy używać czystego noża. To pozwoli zapobiec przenoszeniu się bakterii z przyborów kuchennych na masło, co mogłoby wpłynąć na rozwój bakterii i szybsze psucie się produktu.
Czy masło trzeba trzymać w lodówce? Nie w każdym przypadku będzie to konieczne. Tak naprawdę na to, czy masło zjełczeje, czy też nie, większy wpływ od temperatury mają czynniki takie jak dostęp do światła, tlenu oraz wilgoć. Masło koniecznie trzeba przechowywać w lodówce w dwóch przypadkach. Gdy temperatura przekracza 20°C oraz w przypadku, gdy domownicy spożywają je jedynie sporadycznie.
Odpowiednie warunki przechowywania masła są bardzo ważne dla zachowania jego walorów smakowych, konsystencji uniknięcia namnażania szkodliwych bakterii.
Choć przechowywanie masła w lodówce to najczęściej stosowany sposób, to jednak wiele osób nie robi tego w sposób prawidłowy. Trzymając masło w warunkach chłodniczych, przede wszystkim należy pamiętać o tym, że:
Dobrym rozwiązaniem w domach, w których nie spożywa się dużej ilości masła, jest mrożenie jego nadmiaru.
Masło można śmiało przechowywać w zamrażarce i to bez obaw o to, że zmieni się jego smak i konsystencja. Czas przechowywania w tym przypadku jest dość różny. Masło solone należy mrozić nie dłużej niż przed dziewięć miesięcy, natomiast w przypadku masła niesolonego czas ten skraca się do około trzech. Mrożąc masło najlepiej podzielić je na mniejsze kawałki - to ułatwi późniejsze rozmrażanie. Warto zabezpieczyć masło przed zapachami pochodzącymi z zamrażarki. W tym celu należy ściśle owinąć je folią aluminiową.
Rozmrażanie masła może trwać nawet całą noc, zależnie od tego, czy pozostanie w tym czasie w lodówce, czy w temperaturze pokojowej.
Masła nie wolno roztapiać w kuchence mikrofalowej. W takim przypadku masło się jedynie topi, a nie rozmraża równomiernie.
Jak przechowywać masło w temperaturze pokojowej? W tym przypadku najważniejsze jest to, by umieszczone zostało ono w szczelnym, hermetycznym pojemniku To bardzo ważne, ponieważ dostęp powietrza do masła może pogorszyć jego smak i konsystencję. Gdzie trzymać masło? Najlepszym rozwiązaniem będą specjalne pojemniki na masło. Dodatkowo należy zadbać o to, by było położone jak najdalej od jasnego światła dziennego.