Bezpośrednio po zakupie, natka pietruszki jest wyjątkowo świeża i pachnąca. Warto jednak mieć na uwadze to, że gałązki tego warzywa bardzo szybko reagują na zmianę warunków. Jeśli więc chcemy, by natka zachowała swój kolor i chrupkość na dłuższy czas, warto wiedzieć, jak ją odpowiednio przechowywać. W pierwszej kolejności powinniśmy:
W ten prosty sposób sprawimy, że świeża natka pietruszki zachowa swoje walory nawet przez tydzień.
Wiele osób może się zastanawiać, jak przechowywać natkę pietruszki w lodówce? Wrzucone do niej gałązki bez żadnej ochrony szybko zwiędną lub po prostu zgniją. Co do zasady, istnieją dwa sposoby na to, jak przechować natkę pietruszki we własnej lodówce i sprawić, by jej listki nie opadły. W tym celu będzie nam potrzebny jedynie słoik.
Pierwszym ze sposobów na to, jak przechować natkę pietruszki w naszej lodówce, jest wykorzystanie słoika i zimnej wody. Następnie wystarczy:
Ten sposób na przechowywanie natki pietruszki pozwoli zachować jej świeżość nawet do 8 - 10 dni.
Kolejnym ze sposobów na to, jak przechować natkę pietruszki w lodówce, jest umieszczenie jej "do góry nogami". W tym celu wystarczy:
Pamiętajmy, że w tym momencie nie musimy usuwać gumki z łodyżek. Powinny one swobodnie wystawać nieco ponad obręcz słoika. Dodatkowo, możemy delikatnie przykryć je gazą. W ten sposób uda się nam zachować wilgoć, a sama natka pietruszki pozostanie świeża i chrupiąca przez około tydzień.
Zima to okres, w którym dostęp do świeżej natki pietruszki jest mocno ograniczony. Jeśli więc chcemy w dalszym ciągu cieszyć się jej smakiem, warto dowiedzieć się jak przechowywać natkę pietruszki na zimę. Samo włożenie jej do słoika - niestety - nie będzie wystarczające. Jak więc odpowiednio mrozić natkę? Oto kilka wskazówek:
Tak przygotowaną natkę pietruszki można włożyć do zamrażalki. Pamiętajmy jednak o tym, by zbytnio jej nie "upychać". Posiekana natka powinna leżeć luźno w pudełku, co znacznie ułatwi jej wyjmowanie. Tak przygotowana i zamrożona natka pietruszki na zimę może być przechowywana nawet przez kilka miesięcy. Dalej zachowa ona swój aromat, a także walory smakowe.