Aby móc korzystać z lodówki w wygodny sposób, musi panować tam porządek. Produkty nie powinny być losowo wyłożone na półki, bo wówczas łatwo przeoczyć te, których termin ważności zbliża się do końca.
Dlatego warto układać rzeczy w lodówce właśnie pod tym kątem, ale nie tylko. Należy także zwrócić uwagę na to, na której półce trzymać jaki rodzaj produktu!
Lodówkę należy dokładnie umyć raz na 2–3 miesiące, a raz na tydzień lub raz na 2 tygodnie dobrze jest przemyć jej półki i ściany.
Podpisz półki lub naklej naklejki z podpowiedzią, gdzie powinny się znajdować poszczególne produkty. Półka, która jest na wysokości wzroku, niech będzie półką „ZJEDZ OD RAZU”. Umieść na niej produkty z krótkim terminem przydatności do spożycia, które należy jak najszybciej zjeść, na przykład nabiał, posiłki do odgrzania, otwarte delikatne sery, roślinne pasty itd.
Niższa półka – „MASZ JESZCZE CZAS” – niech służy do przechowywania produktów z dłuższym terminem przydatności, bardziej wytrzymałych, hermetycznie zapakowanych.
Wybierz też osobną półkę dla surowego mięsa lub ryb.
Każdy typ jedzenia ma swoją ulubioną temperaturę i pod tym względem należy planować rozkład lodówki.
Najlepsza temperatura dla konkretnych typów jedzenia to:
Szuflady, które najczęściej są na dole lodówki, idealnie sprawdzają się do przechowywania „TWARDZIELI”, czyli warzyw i owoców, jak np. marchewki, pietruszki, dynie, kapusty, selery, selery naciowe, cukinie, kalafior, brokuł itd. Panuje tam idealna temperatura, dzięki której produkty zachowują świeżość na dłużej. Wyściel to miejsce ręcznikiem papierowym, żeby mógł zbierać ewentualny nadmiar wilgoci.
Szufladę z „MIĘCZAKAMI” wyściel ręcznikiem papierowym i przechowuj w niej delikatne warzywa, grzyby i owoce, na przykład rzodkiewki, bakłażany, grzyby, owoce jagodowe itd.
Optymalna temperatura dla warzyw i owoców to ok. 3-6 stopni. Produkty, takie jak pomidory, cebula, czosnek czy większość owoców lepiej trzymać poza lodówką.
Na samej górze panuje nieco wyższa temperatura, dlatego to tu powinny znaleźć się produkty mleczne - mleko, sery, jogurty, kefiry, maślanki, etc. To także dobre miejsce dla konfitur oraz dżemów.
Na środkowej półce powinny znaleźć się produkty, które najszybciej się psują, czyli przede wszystkim wędliny, biały ser (jego nie powinno się trzymać na samej górze), a także wszelkie produkty przetworzone oraz gotowe (takie jak sosy).
To także dobre miejsce dla produktów już otwartych - warto zorganizować im osobny, przezroczysty pojemnik, aby trzymać wszystko w jednym miejscu i zużywać na bieżąco.
Dolna półka w lodówce to miejsce, w którym panuje najniższa temperatura. To więc idealny kącik dla surowych mięs, owoców morza i ryb. Co więcej, dzięki temu, że to najniższa półka (poza zamkniętymi szufladami pod spodem), jeśli coś będzie kapać (np. podczas rozmrażania się albo niezauważonego psucia), nie ma ryzyka, że coś zaszkodzi innym produktom.
Drzwi lodówki to miejsce, w którym temperatura jest zmienna - podczas otwierania lekko wzrasta i ogólnie jest wyższa, niż w reszcie lodówki. Pozostaw tu miejsce dla pozostałych produktów, a także dla ziół które najlepiej przechowywać z końcówkami zanurzonym w szklanym słoiku z wodą. Wymieniaj wodę co 2 dni i pamiętaj, że wystarczy, jak same końcówki będą zanurzone.
Tutaj warto umieścić również przetwory, produkty, takie jak ketchup czy musztarda czy jajka. Jaja powinny być na drzwiach lodówki, ale w miejscu odseparowanym od innych produktów. Na drzwiach możesz przechowywać też tłoczone na zimno oleje roślinne, które muszą być trzymane w chłodzie.
Produkty przygotowywane w domu, czyli sosy, resztki obiadu czy pasty kanapkowe własnej roboty, najlepiej przechowywać w pojemnikach lub słoikach. Nie tylko zapewni to porządek, ale także zapobiegnie przenikaniu się zapachów.
W przypadku wkładania do lodówki garnków, większych misek lub pucharków, warto zabezpieczyć je folią spożywczą lub specjalną silikonową przykrywką.
Rozmrażane mięsa czy ryby warto trzymać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym i dodatkowo przykryć folią spożywczą lub aluminiową. Dzięki temu woda nie będzie spływać na półki, a zapachy nie rozniosą się na inne produkty.
Porządek w lodówce pozwala na wygodne korzystanie z niej i zużywanie lub przechowywanie produktów tak, aby nic się nie zepsuło i aby nie pominąć terminu przydatności do spożycia.