Przyprawy występują w bardzo różnych formach. Niektóre z nich to owoce, jak w przypadku papryki, jałowca inne występują w postaci korzenia – imbir, kurkuma, chrzan. Spotkasz przyprawy w formie kory – cynamon, oraz minerału – sól. Popularne są także mieszanki przypraw np. curry. Odpowiednie przechowywanie przypraw pozwoli zachować ich smak i aromat na dłużej. Niestety często przechowuje się je w opakowaniach, w których zostały zakupione. To duży błąd, gdyż tracą szybko swoje właściwości.
Szklane i ceramiczne słoiczki
Zapewniają one szczelne zamknięcie i ochronę przed działaniem promieni słonecznych. Dodatkowo pozwolą ładnie je wyeksponować na kuchennych półkach. Kolorowe przyprawy takie jak czerwona papryka czy żółta kurkuma będą się pięknie prezentować. Należy pamiętać, że przyprawy takie jak: gałka muszkatołowa czy gorczyca, powinny być przechowywane w pojemniku nieprzezroczystym, ponieważ zawierają w sobie tłuszcze i są szczególnie narażone na jełczenie. Słoiki do przypraw warto oznaczyć odpowiednimi etykietami ułatwiającymi pracę w kuchni.
Drewniane pojemniki
Do przechowywania przypraw bardzo dobrze sprawdzą się drewniane pojemniki. Jeśli się na nie zdecydujesz, musisz pamiętać by wkładać do nich zawsze te same zioła, bo drewno pochłania zapach.
Moździerz lub młynek do przypraw
Gwarancją zawsze aromatycznych przypraw jest zakupienie ich w całości. Najsmaczniejsze są przyprawy świeżo zmielone. Dlatego pieprz, kminek czy goździki najlepiej kupować w całości i zawsze mieć pod ręką młynek do mielenia przypraw lub moździerz.
Zamrażalnik
Jest to jedna z najkorzystniejszych form przechowywania świeżych ziół i przypraw, pozwalająca cieszyć się nimi przez cały rok. Listki ziół włóż do szczelnego plastikowego pojemnika lub przygotuj ziołowe kostki lodu – do przegródek foremki na lód nakładaj ziół , zalej wodą i zamróź.
Autor: Tomek