Coraz bliżej święta i czas przedświątecznych zakupów. Najczęstszym składnikiem świątecznych potraw są ryby. Warto wiedzieć na co zwrócić uwagę podczas zakupów oraz jak przechowywać ryby, aby długo były świeże.
Pamiętam z mojego dzieciństwa karpie które pływały w naszej wannie już kilka dni przed Bożym Narodzeniem. Siedziałyśmy z siostrą i obserwowałyśmy je godzinami. Pamiętam też gigantyczne kolejki do sklepów rybnych, choć w okresie przedświątecznym ciężko i dzisiaj o brak kolejek.
Ryby nie należą do produktów, które mogą długo leżeć, więc najlepiej spożywać je jak najszybciej po zakupie.
Zapewne kupując ryby zwracacie uwagę na sposób ich przechowywania przez sprzedawców. Zazwyczaj są układane w skrzynkach razem z kostkami lodu . Mięso ryb zawiera dużo wody i dlatego łatwo i szybko się psuje. Skropienie ich sokiem z cytryny opóźni rozwój drobnoustrojów.
1. Staramy się kupować ryby do bieżących potrzeb .
2. Na rybne zakupy warto wybrać się z torbą termoizolacyjną.
3. Jeśli ryba nie jest sprawiona (oczyszczona z wnętrzności) musimy najpierw ją oczyścić i wykonujemy to jak najszybciej.
4. Sprawione ryby skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Zawijamy szczelnie w folię aluminiową i przechowujemy w lodówce .
5. Kolejny sposób na przechowywanie świeżych ryb polega na tym, że wkładamy je do szczelnego pojemnika ( lub worka ) do którego wsypujemy kostki lodu.
6. Co jakiś czas wymieniamy kostki (jeśli zaczną się rozpuszczać).
7. Ryby które chcemy przechować w całości możemy zamarynować w soli lub świeżej cebuli.
8. Świeże ryby przechowuje się dosyć krótko, bo zaledwie od 1 do 2 dni.
9. Warto pamiętać, że im świeższa ryba tym smaczniejsza.
10. Najlepiej nie zamrażać ryb w domowych warunkach. Bezpieczniejszy będzie zakup zamrożonej ryby w sklepie.
1. Wędzone ryby przechowujemy w temp. od 2- 10 C.
2. Najlepiej przechowywać je w folii spożywczej ze względu na ich intensywny zapach.
3. Ryby wędzone na gorąco mogą być przechowywane w lodówce około 1 tydzień.
4. Ryby wędzone na zimno natomiast możemy trzymać w lodówce do 14 dni.
5. Ryby pakowane próżniowo można przechowywać nawet do 6 tygodni.