Jak przechowywać sałatę? - to pytanie może zadawać sobie wiele smakoszy tego warzywa. Często kupujemy je "na zapas", by co chwila nie wybierać się na zakupy do sklepu. Jednocześnie przechowywanie sałaty może sprawić wiele problemów. Wiele osób już po kilku dniach zauważy, że listki stracą swój soczyście zielony kolor, a także będą pozbawione swojej objętości. Kwestia odpowiedniego przechowywania sałaty może budzić wiele wątpliwości. W sklepach można zauważyć różnorodne mieszanki, które przechowywane są w plastikowych pojemnikach i sprawiają wrażenie świeżych. Jednak fakt tego, jak przechowywać sałatę, wymaga od nas nieco większego zaangażowania.
Sałata, by jak najdłużej zachowała swoją świeżość, powinna być przechowywana w odpowiedniej temperaturze. Lodówka wydaje się więc być odpowiednim miejscem. Trzeba jednak wziąć pod uwagę to, że przechowywanie sałaty bez żadnej ochrony sprawi, że zachowa ona swoją świeżość maksymalnie przez 4-5 dni.
Drugim, popularnym sposobem na przechowywanie sałaty jest włożenie jej do plastikowej torebki. W taki sposób można przechowywać nie tylko całe główki tego warzywa, ale także jego liście. Trzeba mieć jednak na uwadze to, że zwykła foliowa torba bardzo szybko zacznie parować, a gromadząca się w niej wilgoć doprowadzi do gnicia warzywa. Przechowywanie sałaty będzie miało sens w hermetycznych woreczkach, w momencie, kiedy będzie ona podzielona na liście.
Wiedząc już, że lodówka jest dobrym miejscem do przechowywania sałaty, warto zastanowić się nad tym, jak zrobić to poprawnie. Przede wszystkim przed schowaniem do lodówki, sałata powinna zostać dokładnie umyta i podzielona na liście. Zastanawiając się jak przechowywać sałatę w lodówce, warto również wziąć pod uwagę jej dokładne osuszenie. Wilgoć nie ma korzystnego wpływu na liście tego warzywa. Co więcej, ważny jest tutaj wybór odpowiedniego naczynia. Sałata jest delikatnym warzywem, które wymaga stałej cyrkulacji powietrza i możliwości odprowadzenia nadmiaru wilgoci.
Jak przechować sałatę w lodówce? To pytanie może pojawić się w głowie każdego z nas. Jednak warto w pierwszej kolejności zastanowić się w czym możemy to warzywo przechować? Wspomniane już zostało o woreczkach plastikowych z hermetycznym zamknięciem. Jest to jedna z możliwości, jednak o wiele lepiej sprawdzą się pojemniki plastikowe z otworami w pokrywie. Zapewnią one sałacie stały dostęp do powietrza, które jest temu warzywu niezbędne. Dodatkowo na dnie takiego pojemnika warto umieścić kilka ręczników papierowych, które będą gromadzić wilgoć i pomogą zachować świeżość liści sałaty na znacznie dłużej.
Czas przechowywania sałaty w lodówce - niestety - jest ograniczony. Zazwyczaj warzywo to może zachować swoją świeżość przez około 7 - 10 dni, jeśli będzie odpowiednio traktowane. Warto jednak na bieżąco sprawdzać stan liści przechowywanej sałaty i usuwać te, które nie nadają się już do spożycia.