Suszone jabłka - kupione lub przygotowane samodzielnie - to świetny pomysł na zimowe zapasy, a także smakowite dodatki do wypieków domowych. Jednocześnie fakt tego, jak przechowywać suszone jabłka, w dalszym ciągu wzbudza wiele wątpliwości. Warto jednak mieć na uwadze jedną, złotą zasadę - suszone jabłka przechowujemy z dala od kaloryfera czy innych źródeł ciepła. Możemy magazynować je bez problemu w domowej spiżarni, jednak postarajmy się zagwarantować im dość chłodne środowisko. Pod wpływem działania wysokich temperatur suszone jabłka mogą stać się twarde i nieapetyczne.
Faktem jest, że przygotowanie suszonych jabłek odbywa się z wykorzystaniem naturalnej "suszarki" jaką jest słońce. Jednocześnie jego oddziaływanie na już ususzone owoce, nie będzie korzystne. Wobec tego, jak przechować suszone jabłka? Otóż najlepiej z dala od słońca i od wilgoci! Te czynniki mogą doprowadzić do szybkiego rozwoju pleśni, a w efekcie, będziemy musieli nasze zapasy wyrzucić. Co więcej, w tak niesprzyjającym środowisku, suszone jabłka mogą szybko zostać zaatakowane przez mole spożywcze, a tego z pewnością większość z nas chce uniknąć.
Kolejną, istotną kwestią jest fakt tego, w czym przechowywać suszone jabłka? Otóż warto pamiętać, że słodki smak i intensywny zapach bardzo szybko przyciągną wszelkie szkodniki, które mogą "opróżnić" nasze zapasy. Okazuje się, że najlepszym rozwiązaniem staje się przechowanie suszonych jabłek w szklanym słoiczku, plastikowych torebkach czy też próżniowych opakowaniach. Ważne jest, by dysponowały one solidnym i szczelnym zamknięciem. Ma to nie tylko ograniczyć pojawienie się "nieproszonych gości" w pojemniczkach z suszonymi jabłkami, ale także ma ograniczyć dostęp do powietrza. W takich warunkach suszone jabłka będą mogły być składowane przez co najmniej rok. Jednocześnie pamiętajmy o tym, by raz na jakiś czas skontrolować ich stan i usunąć te owoce, które nie nadają się już do dalszego spożycia.
Zastanawiając się jak przechowywać suszone jabłka, warto również uwzględnić kwestię ich samodzielnego składowania. Pamiętajmy, że każde, suszone owoce cechują się odmiennymi parametrami. Mają one inny smak czy też aromat. Z tego też względu, by uniknąć ich mieszania się, warto przechowywać suszone jabłka w osobnym pojemniku. Nie zaleca się mieszania ich z innymi smakołykami.
Wiedząc już jak i w czym przechowywać suszone jabłka, warto również wiedzieć, jakie są najlepsze miejsca do ich składowania. Najlepszym rozwiązaniem będą miejsca ciemne i suche jak np. szafki kuchenne - jednak nie te znajdujące się bezpośrednio nad kuchenką. Możemy te przysmaki składować również w spiżarni lub nawet na parapecie, pod warunkiem, że nie znajduje się pod nim żadne źródło ciepła. Suszone jabłka możemy także umieścić na tarasie, jednak należy pojemnikom zagwarantować osłonę przed ekspozycją na intensywne promienie słoneczne.