Carpaccio z łososia - jakie są nasze pierwsze skojarzenia? Otóż z pewnością myślami już udajemy się w kulinarną podróż do słonecznej Italii. To właśnie tam zostało przygotowane carpaccio po raz pierwszy, choć nie wykorzystano do jego przygotowania samego łososia. Mówiąc w skrócie i dużym uproszczeniu, carpaccio to potrawa przygotowywana na bazie surowego mięsa - najczęściej wołowiny. Jest ona krojona w wyjątkowo cienkie plasterki i serwowana w towarzystwie różnych dodatków jak np. rukola, sok z cytryny, czy inne sosy. Carpaccio z łososia jest więc niczym innym, jak tylko nieco odmienną interpretacją oryginalnego przepisu. Danie to jest zazwyczaj traktowane jako przystawka przed daniem głównym, aczkolwiek może się ono równie dobrze sprawdzić jako przekąska. Jego przygotowanie jest szybkie i proste, więc będzie idealne na każdą okazję.
Jak sama nazwa wskazuje, podstawą do przygotowania tej przystawki/przekąski jest wędzony łosoś. Znajdziemy go bez problemu w każdym sklepie spożywczym. Carpaccio samo w sobie jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga ogromnego zaangażowania. Jednak smak oraz prezencja z pewnością na długo zapadną nam w pamięć.
Teoretycznie, do wykonania carpaccio z łososia wędzonego z rukolą potrzebujemy jedynie kilku składników. Należą do nich:
Podane proporcje pozwolą na wykonanie porcji odpowiedniej dla 2-3 osób. Jeśli spodziewamy się większej ilości gości, możemy więc ilość składników odpowiednio zwiększyć.
Przygotowanie warto zacząć od pokrojenia filetu wędzonego łososia na cienkie paski. Opcjonalnie, możemy zakupić już gotowe plasterki. Pamiętajmy o tym, że carpaccio to przystawka "na zimno", więc łosoś, a także przygotowany talerz powinny być odpowiednio schłodzone. Następnie plasterki układamy na talerzu w dowolnej formacji i posypujemy kaparami oraz posiekaną dymką i koperkiem. Całość wystarczy skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, a także posypać pieprzem. Na górze układamy kupkę rukoli i danie możemy serwować.
Carpaccio z łososia wędzonego - samo w sobie - pięknie prezentuje się na talerzu. Wystarczy jedynie w efektowny sposób ułożyć plasterki łososia, a także rukolę oraz inne dodatki. Jeśli jednak zależy nam na jeszcze bardziej spektakularnym efekcie, wówczas możemy wykorzystać ziarenka kolorowego pieprzu. Wystarczy jedynie je pokruszyć, a następnie posypać nimi wierzch carpaccio. Na talerzu możemy także rozłożyć cząstki cytryny, a nawet skusić się na kawałek parmezanu, które każdy z gości będzie mógł zetrzeć na malutkiej tarce na swoją porcję. W ten sposób nasze carpaccio z wędzonego łososia nie tylko będzie wybornie smakować, ale także estetycznie się prezentować.