To nieprawda, że każdy ser nadaje się do położenia na ruszcie. Mimo że wiele z nich jest bardzo twarda, pod wpływem temperatury zupełnie się rozpuszczają i lądują na rozżarzonych węglach. Inne z kolei, choć podczas grillowania mogą zachować swój kształt, niestety kompletnie tracą smak i aromat, a czasami wręcz robią się niesmaczne. Do serów świetnie znoszących pobyt na ruszcie należą rodzime oscypki. Podczas smażenia ich skórka robi się złocista i lekko twarda, a środek nabiera miękkości. Wędzony ser podczas grillowania roztacza niesamowity aromat, który wszystkich zachęca do wspólnego biesiadowania. Doskonałym serem do grillowania jest także miękki camembert, pokryty białą, delikatną skórką pleśni. Po upieczeniu wnętrze serka robi się półpłynne, kremowe, wprost idealne do zamaczania kawałków pieczywa, mięsa czy grillowanych warzyw.
Pochodzący z Cypru halloumi bije inne grillowane sery na głowę. Po zdjęciu z rusztu pozostaje zwarty, słony i lekko skrzypiący w ustach. Doskonale nadaje się do jedzenia solo lub jako składnik śródziemnomorskich sałatek. Halloumi grillujemy po pokrojeniu na grube plastry tak długo, aż pojawi się na nim cieniutka warstwa rumianej skorupki. Kolejnym serem, który doskonale daje się grillować, jest feta. Wystarczy całą kostkę umieścić na folii, dodać drobno pokrojone warzywa, szczelnie owinąć i trzymać na rozgrzanym ruszcie przez kilka minut.
Twarde żółte sery, jak gouda czy edamski, także z powodzeniem można grillować. Oczywiście nie kładziemy ich bezpośrednio na ruszcie, ponieważ natychmiast się roztopią i trafią na węgiel. Grube plastry żółtego sera pieczemy na kilka sposobów: owinięte w folię aluminiową, położone na specjalnych tackach bez dziurek lub umieszczone między kromkami pieczywa albo wędliny. Świetnym pomysłem na pyszne danie są grillowane pieczarki faszerowane drobno posiekanymi warzywami (pomidory, chili, cebulka, szczypiorek) i pokryte plastrem sera żółtego lub camembert. Nadziewane warzywami kapelusze, przykryte ciągnącym się serem, stanowią fantastyczną przystawkę do mięs, zwłaszcza podane z kilkoma kroplami tabasco lub sosem czosnkowym (można użyć Sos czosnkowy w słoiku WINIARY, który doskonale podkreśla smak grillowanych mięs).
Dość słone i wyraziste w smaku oscypki świetnie smakują z dodatkiem słodko-cierpkich konfitur, np. żurawinowych lub z borówki brusznicy. Małe oscypki można także przez grillowaniem owinąć cieniutkimi plasterkami wędzonego boczku, które po upieczeniu robią się aromatyczne i chrupiące. Słodka żurawina ze słoika doskonale pasuje także do grillowanego camemberta. Jednak ser ten można podawać jeszcze na jeden przepyszny sposób – wystarczy delikatnie ściąć wierzchnią warstwę skórki, kryjącą płynny krem wprost idealny do smarowania chrupiącego pieczywa lub zamaczania z nim kawałków mięsa czy warzyw. Warto pamiętać, że grillowany camembert należy podawać kiedy jest gorący, bo wtedy smakuje najlepiej i przyjemnie rozpływa się w ustach.
Sery z rusztu można podawać na wiele sposobów. Są one doskonałym dodatkiem do wszelkich mięs, pieczywa oraz warzyw. Świetnie się sprawdzą w towarzystwie sałatki składającej się z grillowanych pomidorów, cebuli i cukinii posypanych czarnymi oliwkami i grubo pokrojonymi listkami bazylii. Stanowią także idealny składnik do pysznych kanapek z grilla – wystarcz do cieniutkiej pity włożyć świeże warzywa (pomidor, czerwona cebulka, plasterki grillowanej cukinii), dodać jeszcze gorące plastry ulubionego sera i pyszne kolorowe danie mamy gotowe.