Jeżeli nie wiemy, jak sprawdzić, czy jajko jest świeże, warto zastosować bardzo prosty. Wystarczy tylko umieścić surowe jajko w szklance zimnej wody i obserwować, jak się zachowuje. Gdy opada od razu na dno i leży płasko na bokach, oznacza, że jest bardzo świeże i można je wykorzystać na przykład do jajecznicy lub przygotowania na miękko. Jeżeli jajko na dnie szklanki lekko się przechyla lub stoi, prawdopodobnie ma kilka tygodni. Oczywiście nadaje się do zjedzenia, jednak najlepiej smakuje ugotowane na twardo.
A jak sprawdzić, czy jajko jest zepsute? Będzie się wtedy unosić na wodzie i nie może być spożywane w żaden sposób. Jeżeli już wiemy, jak sprawdzić świeżość jajka, bez przeszkód możemy je wykorzystać do ciasta lub w postaci gotowanej czy smażonej. Test pływalności jest bardzo skuteczny, ponieważ przez porowate skorupki dostaje się odrobinę powietrza, a te jajka, które mają go najmniej, opadają na dno miski i są najświeższe. Natomiast przechylenie świadczy o tym, że w jajkach pojawiły się kieszenie powietrzne, które wraz z upływem czasu powiększają się ze względu na zawarte w produkcie tlen i gazy.
Może się zdarzyć, że nie wiemy, jak sprawdzić świeżość jajka, i postanawiamy przygotować je w wersji gotowanej. Po obraniu należy zwrócić uwagę na położenie żółtka – powinno znajdować się na samym środku. Jeżeli po przekrojeniu zauważymy, że żółtko przylega do skorupki, produkt prawdopodobnie ma już kilka tygodni.
Jeśli białko nie otacza żółtka, to nie oznacza to, że jajko jest niezdatne do spożycia, jednak w tym przypadku należy uważać. Wystarczy upewnić się, że nie wydziela brzydkiego zapachu ani nie smakuje podejrzanie.
Może się zdarzyć, że nie wiemy, jak sprawdzić świeżość jajka, i postanawiamy przygotować je w wersji gotowanej. Po obraniu należy zwrócić uwagę na położenie żółtka – powinno znajdować się na samym środku. Jeżeli po przekrojeniu zauważymy, że żółtko przylega do skorupki, produkt prawdopodobnie ma już kilka tygodni.
Jeśli białko nie otacza żółtka, to nie oznacza to, że jajko jest niezdatne do spożycia, jednak w tym przypadku należy uważać. Wystarczy upewnić się, że nie wydziela brzydkiego zapachu ani nie smakuje podejrzanie.
Może się zdarzyć, że nie wiemy, jak sprawdzić świeżość jajka, i postanawiamy przygotować je w wersji gotowanej. Po obraniu należy zwrócić uwagę na położenie żółtka – powinno znajdować się na samym środku. Jeżeli po przekrojeniu zauważymy, że żółtko przylega do skorupki, produkt prawdopodobnie ma już kilka tygodni.
Jeśli białko nie otacza żółtka, to nie oznacza to, że jajko jest niezdatne do spożycia, jednak w tym przypadku należy uważać. Wystarczy upewnić się, że nie wydziela brzydkiego zapachu ani nie smakuje podejrzanie.
Jak sprawdzić świeżość jajek, potrząsając nim? Przede wszystkim nie powinniśmy słyszeć charakterystycznego chlupania – taki dźwięk świadczy o tym, że zbyt dużo powietrza przedostało się przez skorupkę do wnętrza. Producenci oczywiście zamieszczają na opakowaniach jajek termin przydatności do spożycia, jednak przy założeniu, że są bezpiecznie i prawidłowo przechowywane. Można również utrzymać jajka świeże dłużej, gotując je na twardo. Jak sprawdzić, czy jajka są świeże po ugotowaniu? Należy pamiętać o sprawdzeniu smaku i zapachu produktu np. przed dodaniem go do sałatki.
Jeżeli przed obróbką cieplną jajek test wypadnie pozytywnie, trzeba przechowywać je w lodówce. Niestety w temperaturze pokojowej istnieje ryzyko namnażania się bakterii salmonelli. Gdy skorupka pękła, nie wolno przechowywać jajka nawet w lodówce, należy je niezwłocznie wykorzystać do dań z obróbka termiczną. Przez jaki czas świeże jajka będą zdatne do spożycia? Odpowiednio przechowywane w lodówce mogą leżeć nawet miesiąc.
Jajka to uniwersalny produkt, który możemy wykorzystać zarówno do ciast, jak i w postaci gotowanej i smażonej. Najbardziej popularne jest oczywiście jajko na twardo, które możemy dodać do sałatki, a także jajko na miękko, wykwintne jajka po benedyktyńsku oraz jajka faszerowane na świąteczny stół.