Pieczenie babki wielkanocnej wymaga niezwykłej cierpliwości. Poznaj sposoby, aby babka wielkanocna wyszła idealna!
Tłuszcz, którego będziesz używać do pieczenia babki wielkanocnej, powinien mieć temperaturę pokojową. Warto go też dobrze napowietrzyć. Jak to zrobić? Ucieraj go tak długo, aż będzie puszysty i bez grudek. Dopiero wtedy dodawaj stopniowo do niego cukier.
Jajka także powinny mieć temperaturę pokojową! Inaczej masa może się zważyć. Zanim zaczniesz dodawać jajka do ciasta, najlepiej jest je nieco rozbić trzepaczką do ubijania piany.
Na koniec należy pamiętać, aby babki nie piec w zbyt dużej temperaturze. Na początek ustaw piekarnik na 170 stopni, a gdy na powierzchni ciasta zacznie powstawać skorupa – zmniejsz ją do 155-160 stopni. Jeśli będziesz piec babkę od początku w zbyt dużej temperaturze na jej powierzchni szybko powstanie twarda skorupa, która pęknie i będzie wyglądać mało estetycznie.
Sprawdź nasze najlepsze przepisy na babki wielkanocne:
Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.