Pieczenie babki wielkanocnej wymaga niezwykłej cierpliwości. Poznaj sposoby, aby babka wielkanocna wyszła idealna!
- Tłuszcz, którego będziesz używać do pieczenia babki wielkanocnej, powinien mieć temperaturę pokojową. Warto go też dobrze napowietrzyć. Jak to zrobić? Ucieraj go tak długo, aż będzie puszysty i bez grudek. Dopiero wtedy dodawaj stopniowo do niego cukier.
- Jajka także powinny mieć temperaturę pokojową! Inaczej masa może się zważyć. Zanim zaczniesz dodawać jajka do ciasta, najlepiej jest je nieco rozbić trzepaczką do ubijania piany.
- Na koniec należy pamiętać, aby babki nie piec w zbyt dużej temperaturze. Na początek ustaw piekarnik na 170 stopni, a gdy na powierzchni ciasta zacznie powstawać skorupa – zmniejsz ją do 155-160 stopni. Jeśli będziesz piec babkę od początku w zbyt dużej temperaturze na jej powierzchni szybko powstanie twarda skorupa, która pęknie i będzie wyglądać mało estetycznie.