Podobnie jak w przypadku innych produktów, takich jak na przykład pomidory do suszenia, pomarańcze należy odpowiednio wybrać i przygotować. Kluczem do sukcesu jest pokrojenie owoców na plastry optymalnej grubości, która powinna wynosić około 5 milimetrów. Zbyt cienkie plasterki mogą łatwo popękać lub spalić się w trakcie suszenia, natomiast zbyt grube znacznie wolniej schną. Po pokrojeniu, plastry pomarańczy należy osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, a sam proces suszenia można przeprowadzać na kilka sposobów. Suszone pomarańcze stanowią nie tylko doskonałą ozdobę, jak więc je przygotować?
Jednym z najpopularniejszych i najszybszych sposobów przygotowania plastrów pomarańczy na Święta jest ich suszenie w piekarniku. Pokrojone, osuszone owoce należy ułożyć na papierze do pieczenia, tak, aby nie stykały się ze sobą, a następnie umieścić na środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym do około 100°C – aby zapewnić lepszy obieg powietrza, drzwiczki warto zostawić uchylone. Co ważne, jeśli suszymy pomarańcze z wykorzystaniem termoobiegu, temperatura w piekarniku powinna wynosić około 80 stopni. Cały proces przygotowania owoców zajmuje około 3-5 godzin, jednak co jakiś czas warto przewrócić plastry na drugą stronę, co zapewni równomierne suszenie pomarańczy.
W przypadku suszenia pomarańczy, doskonałą alternatywę dla piekarnika stanowi suszarka do żywności. Jest to stosunkowo proste urządzenie składające się z podstawy zawierającej system wentylacyjno-grzewczy, płaskich sit i szczelnej pokrywy, która gwarantuje skuteczne i równomierne wysuszenie owoców. Plastry pomarańczy układa się na sitach, a temperatura i czas suszenia zależne są od rodzaju suszarki, a także samych owoców. Warto jednak zaznaczyć, że zazwyczaj cały proces trwa około 4 godziny.
Kolejny ze sposobów na suszenie pomarańczy jest najprostszy i jednocześnie najbardziej czasochłonny. Przygotowując owoce na kaloryferze, plasterki należy ułożyć na papierze lub papierowych tackach, a także co jakiś czas je obracać. Suszenie pomarańczy tą metodą trwa zwykle od 2 do nawet 5 dni (w zależności od temperatury kaloryfera), jednak nie należy zapominać o jej zaletach. Przede wszystkim jest to rozwiązanie ekologiczne i ekonomiczne – w tym przypadku nie korzysta się z dodatkowych urządzeń, a jedynie ze standardowego, domowego ogrzewania, które o tej porze roku i tak jest włączone. Ponadto, ryzyko spalenia owoców ograniczone jest do minimum, a w trakcie suszenia po mieszkaniu roznosi się piękny, cytrusowy zapach, idealnie wpisujący się w ciepły, świąteczny klimat.
Suszone pomarańcze możemy wykorzystać jako elementy świątecznych ozdób. Doskonale komponują się z zielenią choinki czy prezentowymi stażami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać je również do dekoracji świątecznych przysmaków. W tej roli sprawdza się jako dodatek również bakalie owoce kandyzowane. Świąteczny czas budzi kreatywność i zachęca do poszukiwania nastrojowych, pełnych świątecznego klimatu pomysłów na samodzielnie przygotowane dekoracje!