Mrożenie żywności to jedna z najskuteczniejszych i najbezpieczniejszych metod przechowywania jedzenia przez dłuższy czas. Dzięki ujemnej temperaturze mięso, warzywa lub gotowe posiłki mogą nawet przez kilka miesięcy zachować wszystkie walory smakowe oraz cenne witaminy i minerały. Ważne jest to, aby później w odpowiedni sposób rozmrozić produkty, np. zbyt intensywne podgrzewanie zamrożonego mięsa może zniszczyć jego strukturę oraz znacznie pogorszyć smak.
Warto pamiętać też o odpowiednim zabezpieczeniu mięsa na czas mrożenia. W opakowaniu powinno być możliwie jak najmniej powietrza, dlatego też najlepiej sprawdzą się specjalne woreczki do mrożenia z suwakiem, przystosowane do niskich temperatur plastikowe pojemniki lub opakowania próżniowe. Te ostatnie są wyjątkowo skuteczne, ponieważ zgrzewarki próżniowe najpierw usuwają nadmiar powietrza z pakowanej żywności, a dopiero później za pomocą wysokiej temperatury sklejają brzegi folii.
Jeśli chcemy w miarę szybko przygotować danie z zamrożonego mielonego np. klasyczne kotlety mielone, wystarczy opakowanie z mięsem w środku zanurzyć w wodzie. Do tego celu najlepiej użyć wody chłodnej lub zimnej i wymieniać ją co kilka-kilkanaście minut. Można też ustawić worek pod bieżącą wodą, jednak to rozwiązanie jest mało ekonomiczne i wymaga stałego nadzoru. W obu przypadkach ważne jest, aby opakowanie było szczelne, wtedy woda nie dostanie się do środka i nie rozwodni drobno posiekanego mięsa.
Gdy mielone będzie już całkowicie rozmrożone, wystarczy przełożyć je do miski, dodać potrzebne składniki, uformować niewielkie kotleciki i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Takie pyszne kotlety mielone najlepiej smakują wraz z gotowanymi ziemniaczkami i zasmażanymi buraczkami czerwonymi.
Mięso schabowe najlepiej rozmrażać powoli. Jeśli planujemy przygotować danie ze schabem w roli głównej, najlepiej wyciągnąć mięso z zamrażarki już dzień wcześniej, przełożyć na talerz i zostawić na noc w lodówce. Jest to metoda dość czasochłonna i wymaga zaplanowania posiłku na kolejny dzień, jednak mamy wtedy gwarancję, że mięso będzie rozmrożone równomiernie, przy czym zachowa swoją świeżość, a na jego powierzchni nie zdążą namnożyć się szkodliwe dla naszego zdrowia mikroorganizmy. Rozmrożone w taki sposób mięso idealnie nadaje się np. na powszechnie znane i lubiane kotlety schabowe.
Jeżeli wyjątkowo brakuje nam czasu i potrzebujemy w szybko rozmrozić niewielki kawałek mięsa, np. na kotlety z kurczaka, możemy do tego celu użyć mikrofalówki ze specjalną funkcją „defrost”. Jeżeli chcemy rozmrozić pierś z kurczaka, najlepiej wyjąć ją z opakowania, ułożyć w płaskim naczyniu i włączyć przycisk z funkcją rozmrażania. Warto pamiętać, że im mniejsza sztuka mięsa, tym szybciej mikrofala sobie z nią poradzi. Przykładowo: do rozmrożenia całej kury trzeba około pół godziny, a do średniej wielkości piersi z kurczaka wystarczy około 8-10 minut.
Mięso można rozmrażać na różne sposoby. Jak szybko rozmrozić mięso? Jeśli zależy ci na czasie, wstaw kawałek mięsa do chłodnej wody albo do mikrofali. Jeśli planujesz przyrządzić danie dopiero na następny dzień, najlepiej pozostaw mięso na noc w lodówce. Z mądrze rozmrożonych kawałków (schabu, mielonego czy piersi) na pewno w krótkim czasie przygotujesz przepyszne dania!