Sposób gotowania marchewki zależy od jej późniejszego wykorzystania. Jeżeli mamy zamiar przygotować zupę, marchew wraz z innymi warzywami należy włożyć do zimnej wody. Inaczej postępujemy w przypadku gotowania marchewki jako dodatku do obiadu. Wówczas należy wrzucić ją do gotującej się wody, dzięki czemu zachowa jeszcze więcej smaku i aromatu. Aby przygotować marchew w całości, należy ją umyć szczoteczką i wypłukać pod zimną wodą.
Można również obrać ją przed gotowaniem. Do garnka wlewamy wodę tak, aby przykryła marchewki. Wsypujemy około 2 łyżeczki soli na 1 l wody oraz słodzimy około 1 łyżeczką na 1 l wody. Marchew warto gotować pod przykryciem, ponieważ dzięki temu skrócimy czas obróbki. Po około 20-25 minutach powinna być gotowa, jednak wszystko zależy od tego, czy chcemy ugotować marchewkę al dente czy miękką. Aby to sprawdzić wystarczy tylko wbić delikatnie widelec w marchew.
A jak ugotować marchew z groszkiem? W pierwszej kolejności należy umyć, obrać i pokroić warzywo na małe kostki. Marchewkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy masło – na 1 kg marchewki, 1-2 czubate łyżki. Gotujemy do miękkości przez około 20 minut, a następnie przygotowujemy zasmażkę. Należy 2 łyżeczki mąki pszennej rozrobić z 1/4 szklanki zimnej wody i połączyć z marchewką. Na koniec doprawiamy danie odrobiną soli, pieprzu, cukru oraz soku z cytryny. Do marchewki dodajemy odsączony groszek z puszki i gotowe.
Gotowanie na parze jest coraz bardziej popularną metodą obróbki termicznej. W tym przypadku bardzo przydatnym sprzętem kuchennym jest parowar. Jednak obejdziemy się również bez niego! Wystarczy tylko przygotować duży garnek, sito lub koszyczek oraz pokrywkę.
Jak ugotować marchewkę na parze? Należy zagotować w garnku wodę i ułożyć na nim sito. Marchew kroimy na plastry, słupki lub pozostawiamy w całości. Układamy na sicie i przykrywamy pokrywką. Marchew nie może stykać się z wodą! Gotowanie na parze nie może odbyć się bez pokrywki, ponieważ dzięki niej para wodna nie będzie ulatywać z garnka, a krążyć wewnątrz naczynia.
Czas przygotowywania marchewki zależy od wielkości garnka, ilości marchewki oraz pożądanego efektu. Warzywo pokrojone w plastry lub paski będzie gotowe po około 12-15 minutach. Jeżeli chcemy ugotować marchewkę al dente, można skrócić ten czas o parę minut.
Marchewka z groszkiem znakomicie smakuje w towarzystwie mięsa, ryb, ziemniaków lub kaszy. Pokrojoną w kostkę marchew można zagęścić mąką pszenną – wówczas marchewka zasmażana będzie bardziej sycąca. Jakie jeszcze dania można przygotować z marchewki? Znakomite są różnego rodzaju ciasta z warzyw lub ciastka z marchewki. Doskonałą przystawką lub dodatkiem do obiadu będą warzywa julienne, czyli pokrojone w słupki. Możliwości wykorzystania marchewki są wręcz nieograniczone!