Krem maślany to jeden z podstawowych kremów wykorzystywanych do dekoracji tortów, ciast czy muffinek. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu, efektowny i mało wymagający. Stanowi bazę pod lukier plastyczny lub warstwę zabezpieczającą torty piętrowe. Jeżeli mamy zamiar położyć na tort jedynie słodkie ozdoby, można użyć kremu w wybranych miejscach za pomocą szprycy. Krem maślany jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy tylko ubić miękkie masło do momentu, aż zwiększy swoją objętość i mocno się napowietrzy, a następnie dodać przesiany cukier puder. Ubity krem powinien być bardzo gęsty i sztywny, by nie spłynął z tortu.
Jak udekorować tort kremem maślanym? Aby prezentował się jeszcze lepiej, możemy dodać do kremu rozdrobnione owoce jagodowe lub karmel. Wystarczy tylko odrobinę tego dodatku, aby zyskał on ciekawy kolor i dodatkowy efekt. Inną opcją jest skorzystanie z barwników w proszku, które zmieniają kolor kremu, ale nie jego konsystencję. Z maślanego kremu zrobimy rozmaite dekoracje – kwiatki, linie wokół tortu, kropki i zawijasy. Równie dobrze sprawdzą się krem kokosowy do tortu lub krem bananowy do tortu z czekoladowymi ozdobami. Do zrobienia takich ozdób potrzebna będzie szpryca lub torebka cukiernicza z końcówkami o różnej wielkości. Zanim ozdobimy tort, warto wcześniej wykonać próbę na talerzu.
Dekorowanie tortu dla dziecka może być prawdziwym wyzwaniem, ale również świetną zabawą. Wystarczy pobudzić wyobraźnię lub zainspirować się sprawdzonymi przepisami. Dzieci przeważnie nie są miłośnikami tortów, bardziej liczy się dla nich ciekawy kształt i piękne, kolorowe ozdoby. Możemy przygotować tort orzechowo-kokosowy w kształcie serca, gwiazdki czy samochodu, jeśli zastanawiamy się, jak udekorować tort dla chłopca, lub postaci z bajki. Nie będzie to trudne zadanie, zwłaszcza że w sklepach dostępne są formy do pieczenia o różnorodnych kształtach. Takie urozmaicenie sprawdzi się również, kiedy szukamy ciekawego pomysłu, jak udekorować tort na chrzest.
Sprawdzą się również barwniki jadalne, które możemy dodać do kremu i dekoracji. Tort w barwach tęczy? A może każda warstwa w innym kolorze? Dzięki barwnikom nie będzie to nie problem. Bardziej wprawione osoby, które wiedzą, jak ozdobić tort, mogą pokusić się o wykonanie pięknych dekoracji z lukru plastycznego, na przykład w kształcie serduszek czy zwierzątek. Doskonałym pomysłem będzie udekorowanie tortu drobnymi słodyczami, takimi jak pralinki, drażetki, galaretki, żelki, batoniki, kolorowe dropsy czy płatki czekoladowe. Możliwości jest mnóstwo!
Jak udekorować tort owocami? To bardzo proste! Warto zaopatrzyć się w owoce różnego koloru, na przykład truskawki, jagody, kiwi, pomarańcze, banany czy brzoskwinie. Można pokroić je na cienkie plasterki i obłożyć nimi cały tort lub stworzyć dowolne kształty za pomocą małych foremek. Boki tortu będą pięknie prezentowały się wyłożone kolorowymi posypkami lub rozdrobnionymi bakaliami.
A jak udekorować tort czekoladą, aby efektownie prezentował się na stole? Wystarczy tylko rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i ułożyć dowolny kształt czy wzór na papierze do pieczenia za pomocą szprycy. Gdy czekolada zacznie zastygać, możemy przystąpić do obłożenia nią tortu lub ułożenia ozdób na wierzchu. Orzeźwiające owoce, na przykład pomarańcze, znakomicie komponują się ze słodkimi tortami, takimi jak tort bezowy.