Zacznijmy od pomysłów na to, jak udekorować sałatkę. W końcu owoce o wielu różnorodnych barwach dają nam w tej kwestii ogromne pole manewru.
Jedną z ciekawszych propozycji jest wykonanie róży z truskawek. Nie jest to wcale trudne, jeśli dysponujemy małym nożykiem. Truskawkę wystarczy umieścić szypułką do dołu, trzymając jej czubek, a od spodu nacinać niewielkie fragmenty. Czynność powtarzamy, kierując się ku górze. Na szczycie tworzymy pewnego rodzaju spiralę. Przy odrobinie cierpliwości i z pomocą kilku wykałaczek stworzymy w ten sposób cały bukiet!
Piękne dekoracje z owoców zrobimy także z jabłek. Pamiętajmy, że najlepiej jest ich nie obierać. Zaczynamy od podzielenia owoców na połówki i pozbawienia ich gniazd. Następnie kroimy jabłka na bardzo cienkie plasterki i podgrzewamy. Później bierzemy dowolny plasterek, zawijamy w cienki rulon, a wokół niego owijamy kolejne. W ten sposób powstaną efektowne rozkwitające kwiaty!
Jak udekorować sałatkę, aby przypadła do gustu najmłodszym? Nasza propozycja to wykorzystanie kolorowych warzyw i jajek ugotowanych na twardo. Jajka w całości umieszczone na szczycie sałatki mogą przyjąć postać kurczaczków, pod warunkiem, że wyposażymy je w oczka z ziarenek pieprzu oraz grzebienie i dzioby wykonane z odpowiednio wykrojonych fragmentów marchewki. W podobny sposób, tym razem z połówek jaj, stworzymy myszki z uszami (tutaj pomogą półplasterki rzodkiewki). Z kolei pomidorki koktajlowe z czarnymi oliwkami mogą szybko przeobrazić się w biedronki. Przy odrobinie kreatywności naszą sałatkę ozdobić może każde zwierzątko!
Święta już niedługo, a to oznacza przygotowywanie różnego rodzaju sałatek majonezowych. Jedną z najpopularniejszych potraw w tym okresie, obecną na prawie każdym polskim stole, jest sałatka jarzynowa. Jeśli na kolacji wigilijnej spodziewamy się wielu gości, warto taką sałatkę odpowiednio podać. Dobrym pomysłem jest prosty i szybki sposób na efektowną dekorację z… przyprawy!
Gotową sałatkę jarzynową przekładamy do dużego głębokiego naczynia (np. ozdobnej miski) i smarujemy warstwą majonezu. Na kartce papieru technicznego odrysowujemy gwiazdy, a następnie wycinamy je. Tak przygotowaną kartkę kładziemy na wierzchu sałatki i oprószamy słodką mieloną papryką. Gotowe!
Jeśli dysponujemy większą ilością wolnego czasu, nasza sałatka może stać się prawdziwym arcydziełem. Dekoracje z warzyw i owoców to gratka dla kulinarnych artystów. Plasterki marchewki czy wspomnianych już jabłek mogą w kilka chwil stać się efektownymi różami. Jeśli ułożymy je na sałatce w odpowiedni sposób, stworzymy efektowną kompozycję. Przy użyciu kolorowych warzyw możemy tak naprawdę zrobić dowolny kwiatowy bukiet. Ciekawym pomysłem może być też wykonanie kiści winogron z zielonych oliwek.
Warto przy dekorowaniu sałatki eksperymentować, popuszczając wodze własnej kreatywności. A nuż przez przypadek uda nam się stworzyć coś naprawdę pięknego!