Zanim zabierzemy się do gotowania, warto poznać kilka zasad, dzięki którym będzie niezwykle smakowity.
Jeżeli chodzi o mięso kierujmy się prostą zasadą – im bardziej różnorodne, tym rosół będzie smaczniejszy. Zupa przygotowana jedynie na bazie kurczaka może okazać się nieco mdła. Warto dodać inne mięso – szyjkę indyczą, skrzydełka kurczaka, szponder, kaczkę, przepiórkę, perliczkę, cielęcinę. Według tradycyjnego przepisu nie dodajemy do rosołu wieprzowiny. Aby wzbogacić smak zupy, można dodać wołowe kości szpikowe.
Odpowiednie warzywa nadadzą zupie charakterystycznego aromatu. Powinny być mniej więcej w takiej samej ilości. Jednak jeżeli zależy nam na słodszym smaku, można dodać więcej marchwi. Jakie jeszcze warzywa warto wykorzystać? Przede wszystkim pietruszkę, cebulę, kawałek selera korzeniowego i naciowego, kawałek pora, natkę pietruszki i ewentualnie ćwiartkę kapusty włoskiej.
Głęboki smak i piękny kolor rosół zawdzięcza podpieczonemu w piekarniku mięsu i kościom. To samo można zrobić z warzywami. Bardzo dobrą praktyką jest delikatne podpalenie cebuli nad ogniem. Rosół zyska dzięki temu jeszcze bardziej wyrazisty smak. Chyba większość z nas gotuje wywar, wrzucając składniki na rosół do zimnej wody. Mięso można też wrzucić do wrzątku, jednak pamiętajmy, że wywar będzie wtedy mniej aromatyczny.
Podczas gotowania rosołu usuwamy szumowiny, czyli ścięte drobinki białka ze składników, które mogą zawierać nieco zanieczyszczeń. Aby zachować klarowność wywaru, zdejmujemy je z powierzchni za pomocą łyżki (np. szumówki) lub sitka.
Jeżeli rosół okaże się zbyt tłusty, można usunąć tłuszcz po schłodzeniu wywaru. Gdy planujemy podać wywar od razu po przygotowaniu, warto wrzucić do zupy kostkę lodu. Wówczas tłuszcz zbierze się wokół niej i łatwiej go usuniemy. Podczas gotowania należy zachować cierpliwość. Aby uzyskać smaczny, klarowny wywar, gotujemy go na bardzo małym ogniu. Optymalny czas gotowania wynosi około 3 godzin, jednak jeżeli wykorzystujemy sam drób, można skrócić ten czas do 2 godzin.
Niedzielny domowy rosół z kurczaka to danie, które przypomina nam tradycyjne rodzinne obiady i chyba nikt mu się nie oprze. Oprócz drobiowego udka potrzebna nam będzie garść świeżych warzyw: marchewka, pietruszka seler, natka pietruszki oraz aromatyczny Rosół drobiowy WINIARY i sól z pieprzem do smaku. Na początku należy pogotować udko przez około 40 min. w 1,5 l wody. Po tym czasie do wywaru dodajemy oczyszczone warzywa i gotujemy przez kolejne 40 min. Gdy wywar będzie prawie gotowy, trzeba dodać kostki bulionowe, doprawić przyprawami i pogotować wszystko jeszcze 15 min. Podając rosół z makaronem, warto dodać kawałki ugotowanego mięsa z kurczaka i posypać zupę świeżą pietruszką. Dzięki temu danie uzyska głębię smaku.