Przygotowując makaron możesz zastanawiać jest jak dużo należy go ugotować. Jeśli makaron stanowi główną część dania przygotuj około 100 gramów suchego makaronu na jedną porcję.
Makaron gotuj zawsze w dużej ilości wody - około 1 litr na 100 gramów. W zależności od ilości przygotuj odpowiedni rozmiar garnka.
Kiedy woda będzie wrzeć dodaj sól - około 10 gramów na 1 litr wody, czyli ok. 1 łyżki na dwa litry wody.
Niektórzy do gotującego się makaronu dodają olej, aby uniknąć sklejania. Nie jest to ani potrzebne, ani wskazane. Makaron nie będzie się sklejał, jeśli co jakiś czas zamieszasz go lekko w garnku, przygotujesz go al dente i na końcu zahartujesz chłodną wodą.
Nie da się jednoznacznie określić czasu gotowania, ponieważ zależy on od wielu czynników, takich jak: wielkość garnka, rodzaj makaronu, wody, kuchenki.
Najlepszą i uniwersalną metodą jest po prostu makaron co jakiś czas próbować. Wtedy masz pewność, że będzie miał on konsystencję idealnie dopasowaną do Twoich preferencji.
Kiedy makaron jest gotowy odcedź go na durszlaku i zahartuj chłodną wodą. Dzięki temu makaron nie sklei się, nawet jeśli chwilę postoi.