Makaron sojowy oczywiście wymaga obróbki termicznej, jednak nie trzeba go gotować, a jedynie zalać wrzątkiem. Pod wpływem wody pęcznieje, podwaja swoją objętość i staje się przezroczysty. Makaron sojowy jest praktycznie bez smaku, jednak dania z jego udziałem są bardziej sycące. Co ciekawe, ze względu na swój smak uznawany jest przez Chińczyków za warzywo!
Jak przygotować makaron sojowy? To bardzo proste. Wystarczy umieścić nitki w garnku lub naczyniu i zalać wrzątkiem. Następnie przykrywamy pokrywką lub talerzem i odstawiamy na ok. 10 minut. Gdy napęcznieje, makaron odcedzamy i gotowe. Przed zalaniem wodą można również pokruszyć dość długie nitki. Jeżeli chcemy później usmażyć makaron sojowy, należy go moczyć przez 5 minut.
Dania z makaronu sojowego można przygotować w błyskawicznym tempie. Po namoczeniu jest gotowy do dalszej obróbki termicznej. Jest to dość uniwersalny składnik kuchni azjatyckiej – pasuje do mięsa, na przykład kurczaka, wieprzowiny i wołowiny, owoców morza, różnorodnych, orientalnych zup z mlekiem kokosowym, jak i sałatek. Ze względu na mało wyrazisty smak, warto dodawać do niego aromatyczne i ostre przyprawy, takie jak chili, kolendra czy curry.
Makaron sojowy doskonale smakuje w postaci smażonej z pędami bambusa, fasolą mung, porem, papryką czy marchewką. Aby nadać potrawie wyrazistego smaku, nie może zabraknąć oczywiście sosu sojowego lub ostrygowego. Jednym z bardziej popularnych dań jest makaron po seczuańsku z wieprzowiną i ostrym sosem, imbirem, kolendrą, sezamem i czosnkiem. Do makaronu sojowego i warzyw można również dodać mango, słodki sos chili, sok z limonki, a także mleko kokosowe. Tak naprawdę dodatki zależą wyłącznie od naszego gustu i ochoty.
Jedną ze znakomitych propozycji jest makaron po tajsku z masłem orzechowym. To dość niecodzienne połączenie smaków i aromatów, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom azjatyckich potraw. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby łączyć tradycyjne składniki różnych kuchni. W tym przypadku możemy wykorzystać makaron tagliatelle, który będzie doskonale komponował się z marchewką, imbirem, orzechami, chili, czosnkiem i sosem sojowym. Danie możemy przygotować na bazie Rosołu wołowego WINIARY, który zapewni jeszcze bardziej wyrazisty i charakterystyczny smak potrawie.
A może makaron z woka? Ta głęboka patelnia pozwala na szybkie przygotowywanie jednogarnkowych posiłków. Przydaje się zarówno w przypadku potraw smażonych, jak i duszonych. Proces smażenia w wysokich temperaturach w woku nosi nazwę „stir fry”. Specyficzna budowa patelni pozwala na równoczesne smażenie i mieszane wszystkich składników. Jakie danie można przygotować w woku? jedną z propozycji jest makaron z kurczakiem, warzywami na patelnię oraz młodą kapustą pekińską. Całość warto doprawić przyprawą w płynie Maggi, która nada potrawie bardziej głębokiego smaku.
Kapusta pekińska po chińsku to kolejna znakomita propozycja rodem z Azji. Składa się tylko z kilku warzyw, czyli kapusty pekińskiej, selera naciowego, szalotki, pieczarek i marchwi. Całość wystarczy połączyć z makaronem sojowym i przyprawami, takim jak sól i biały pieprz. Doskonałą bazą do tego dania jest wyrazisty w smaku Sos pieczeniowy ciemny WINIARY.