Istnieją dwie metody przygotowywania słonecznika. Jedną z nich jest prażenie na patelni. Łuskane ziarna najlepiej przyrządzić na patelni z nieprzywierającą teflonową powłoką. Mamy do wyboru prażenie na suchej patelni lub na oliwie z oliwek.
W pierwszym przypadku należy wysypać ziarna na czystą, suchą patelnię, tak aby pokryły dno patelni cienką warstwą. Słonecznik prażymy na małym ogniu, a gdy zacznie nabierać złotego koloru, potrząsamy patelnią lub mieszamy ziarenka drewnianą łyżką. Dzięki temu ziarna ładnie się zarumienią ze wszystkich stron i nie przypalą.
A jak uprażyć słonecznik na tłuszczu? Wystarczy tylko wlać na patelnię cienką warstwę zimnej oliwy, dodać ziarenka, a następnie włączyć palnik. Po około 8 minutach słonecznik przybierze złoty kolor.
Prażenie słonecznika w piekarniku to równie proste i szybkie rozwiązanie. Ziarna należy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać małą ilością oleju i w razie potrzeby posypać solą bądź innymi przyprawami. Słonecznik dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Prażenie zajmuje około 8-10 minut, jednak warto co jakiś czas wymieszać ziarna i sprawdzić, czy nie są zbyt mocno przyrumienione. Pestki można również uprażyć w piekarniku bez dodatku tłuszczu.
Jeżeli chcemy nadać ulubionej sałatce nutkę słodkiego posmaku, warto przygotować karmelizowane ziarna. Słonecznik na słodko to również doskonała samodzielna przekąska, jak i dodatek do lodów lub innych deserów.
Jak uprażyć słonecznik na słodko? To bardzo proste! Należy przygotować łuskany słonecznik, cukier i odrobinę soli. W tym przypadku ziarna wrzucamy na suchą patelnię, włączamy palnik i chwilę mieszamy. Następnie dodajemy odrobinę cukru i szczyptę soli. Zawartość patelni należy dobrze wymieszać, potrząsając patelnią lub mieszając drewnianą łyżką. Po kilku minutach cukier powinien się rozpuścić – wówczas przekładamy słonecznik do miseczki i pozostawiamy do wystygnięcia. Gotowe!
Jeśli wiemy już, jak uprażyć słonecznik, warto wykorzystać go w przeróżnych pysznych daniach. Z ziarnami słonecznika świetnie komponuje się sałatka z suszonymi pomidorami i makaronem, sałatka z brokułem i jajkiem czy prosta sałatka z prażonym słonecznikiem i świeżymi warzywami.
Odpowiedź na pytanie, jak uprażyć słonecznik jest bardzo prosta, jednak należy uważać, aby nie przypalić ziaren, ponieważ będą gorzkie w smaku. Pestki słonecznika sprawdzą się w wielu daniach, dlatego warto przygotować ich większą ilość, wystudzić i przesypać do słoiczków lub plastikowych pojemniczków. Powinny być one szczelnie zamknięte, aby nie dostawała się do nich wilgoć – wówczas stracą swoją chrupkość.