Bigos przygotowuje się z kapusty. Tradycyjny, staropolski przepis uwzględnia użycie kapusty kiszonej i kapusty słodkiej. Warto jednak zauważyć, że bigos można przygotować na słodko, wykorzystując tylko świeżą kapustę. Do przygotowania bigosu niezbędne są suszone grzyby, cebula, suszone śliwki lub powidła śliwkowe, kiełbasa oraz mięso. Uważa się, że im więcej wykorzysta się gatunków mięsa, tym smaczniejsza i bardziej aromatyczna potrawa. Sposobów na przygotowanie bigosu jest wiele, jednak najlepsze dania wymagają czasu. Dlatego gotowanie tej potrawy zaleca się rozłożyć np. na dwa dni.
Bigos to nie tylko kapusta i mięso, ale również przyprawy. W trakcie przygotowywania tego dania najczęściej wykorzystuje się: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz mielony lub w ziarnach, majeranek, kminek, sól. Potrawę warto uzupełnić także o owoc jałowca, surowy czosnek, miód oraz czerwone wino. W niektórych przepisach na bigos można znaleźć również pieczarki, które w nietuzinkowy sposób podkreślają smak potrawy. Grzyby te mogą zastąpić tradycyjne, suszone borowiki lub podgrzybki. Smacznym i aromatycznym dodatkiem do bigosu jest również przecier pomidorowy, który nadaje potrawie piękny kolor. Całość wymaga kilku godzin gotowanie i regularnego mieszania. Zdarza się jednak, że nie zamieszany na czas bigos zacznie się przypalać. To jednak nie oznacza, że potrawa jest stracona. Przekonaj się, jak można uratować przypalony bigos.
Przypalony bigos to problem wielu kucharzy, którzy zapomną o gotowanej potrawie. Jednym z szybkich i skutecznych sposobów jest przełożenie bigosu do nowego garnka. Następnie należy włożyć do niego jeden lub dwa korki od wina. W czasie gotowania warto mieszać bigos wraz z korkami. Po minucie gotowania można je usunąć. Przykry zapach powinien zniknąć z dania, dzięki czemu można uratować bigos przed wyrzuceniem.
Przekonaj się, jak uratować przypalony bigos innym sposobem. W przypadku przypalenia potrawy nigdy nie wolno jej mieszać, ponieważ czynność ta doprowadzi do rozniesienia się spalenizny po całym garnku i pogorszy tylko sytuację. Kolejnym sposobem jest użycie sporej ilości aromatycznych przypraw, dzięki którym zapach i smak spalenizny będą mniej wyczuwalne. W tym przypadku warto użyć: majeranku, kminku, czerwonej papryki. Ciekawym rozwiązaniem może okazać się podlanie bigosu czerwonym winem, które bardzo często charakteryzuje się nietuzinkowym bukietem aromatów.
Sprawdzony sposób na przypalony bigos to czas. Przypalone danie warto ostudzić i schłodzić w lodówce. Dobrze, gdy bigos spędzi w lodówce około dwunastu godzin. Dzięki temu zapach spalenizny będzie mniej wyczuwalny po ponownych podgrzaniu.
Przypalonej potrawy, w tym bigosy nie wolno mieszać. Należy takie danie szybko przełożyć do czystego garnka, dzięki czemu zapach spalenizny nie przeniknie do całego bigosu. Do gotującej kapusty warto włożyć obrany ziemniak, który podobnie, jak korek do wina wchłania przykry i nieprzyjemny zapach. Pragnąc w pełni zamaskować kulinarną wpadkę, dobrze jest zamrozić potrawę, ponieważ mrożenie usuwa z dania woń spalenizny. Dlatego po ponownym podgrzaniu bigos będzie smakować idealnie.