Staraj się znaleźć dobrego rzeźnika albo lokalnego dostawcę mięsa, którego zapytasz o świeżość mięsa. Korzystaj z takiej możliwości i dopytuj np. o gatunek wołowiny, jej świeżość, a nawet o to, co najlepiej z niej przygotować.
Jeśli nie masz takiego lokalnego dostawcy wołowiny, to przy wyborze mięsa zdaj się na swoje zmysły:
- Po pierwsze oceń kolor mięsa. Świeże mięso ma jednorodną, czerwoną barwę, czasami może być odrobinę ciemniejsze, ale nie może posiadać ciemnoniebieskich czy zielonkawych plam.
- Tłuszcz na mięsie powinien być jędrny i jasnokremowy.
- Zapach świeżej wołowiny jest zawsze naturalny, przyjemny, mięsny.
- Powierzchnia mięsa nigdy nie jest lepka czy klejąca. Świeża wołowina jest delikatnie sprężysta i nie zrobisz w niej trwałego wgniecenia, gdyż mięso wróci do swojego kształtu.