Słodkie i soczyste pomarańcze były uprawianie w Chinach już w czasach starożytnych. Obecnie wyjątkowy smak tych owoców jest doceniany na wszystkich kontynentach, a drzewa pomarańczowe należą do najczęściej uprawianych na świecie, dzięki czemu rocznie zbiera się około 80 mln ton pomarańczy.
Warto jeść świeże owoce lub pić orzeźwiający sok wyciskany z pomarańczy, ponieważ jest on głównym źródłem witaminy C. Witamina ta ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, biorąc udział w wielu różnych procesach, ponadto wspiera układ odpornościowy i spowalnia procesy starzenia się skóry.
Jest kilka różnych sposobów na to, jak zrobić sok z pomarańczy. Poszczególne metody zależą od tego, ile soku będziemy potrzebować i do czego zamierzamy go użyć. Do wyciśnięcia większej ilości soku z kilku lub kilkunastu owoców najlepiej posłuży nam elektryczna wyciskarka do cytrusów. Dzięki temu niewielkiemu urządzeniu bardzo szybko zdobędziemy pyszny sok z kawałkami miąższu, bogatymi w cenny dla organizmu błonnik. Wystarczy do urządzenia włożyć połówkę cytrusa, docisnąć dźwignię i… gotowe. W ten sposób możemy przygotować pyszny sok pomarańczowy, cytrynowy, grapefruitowy albo mieszany.
Świeżo wyciskany sok z pomarańczy w większej ilości możemy przygotować również za pomocą ręcznej wyciskarki do cytrusów. Te najprostsze maszynki wyglądem przypominają trochę praskę do ziemniaków z tym, że elementy przylegające do połówki cytrusa są okrągłe i z jedną dużą wypustką zgniatającą miąższ owocu. Z ich pomocą w ciągu kilku chwil uzyskamy sok z pomarańczy.
A jak zrobić sok z pomarańczy, kiedy nie mamy pod ręką wyciskarki? Otóż najprostszym sposobem jest rolowanie umytego cytrusa na blacie kuchennym tak, by uwolnić soki znajdujące się wewnątrz owocu. Następnie pomarańczę przecinamy na pół i ściskając mocno jedną ręką wlewamy sok do podstawionej miseczki lub szklanki. Jeżeli do środka wpadną nam pestki, wówczas przed spożyciem warto przecedzić sok przez sitko. Z tak uzyskanego gęstego soku możemy przygotować oryginalny sos pomarańczowy, wprost idealny do lodów, deserów czy podpiekanych naleśników z serem lub owocami.
Teraz, gdy już wiemy jak wycisnąć sok z pomarańczy, możemy go schłodzić i wypić lub wykorzystać do przyrządzenia różnych oryginalnych potraw. Domowej roboty sok często jest składnikiem pysznych słodkości. Dodając go do ciasta zamiast wody, uzyskamy delikatnie pomarańczowe smaki wypieków. W ten sposób można przygotować uwielbiane przez dzieci kruche ciasteczka pomarańczowe albo aromatyczne pączki gwiazdki, idealnie smakujące z gorącą czekoladą lub waniliowym latte.
Ze świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy można przygotować również znakomitą galaretkę, która nie tylko doskonale sprawdzi się jako samodzielny deser, ale może także stanowić oryginalne zwieńczenie tortów. Świeżo wyciskany sok z pomarańczy często jest dodawany także do kremów, oddzielających poszczególne warstwy upieczonego ciasta. Warto spróbować przygotować wyjątkowy tort piernikowy z kremem pomarańczowym, w którym zestawienie kwaskowatego soku cytrusowego oraz korzennych przypraw tworzy niesamowity smak, od którego wprost nie można się oderwać!