Gołąbki można zawijać na kilka różnych sposobów. Jednym z nich jest oddzielenie liści od kapusty i sparzenie wrzątkiem – należy trzymać je w wodzie tak długo, aż zmiękną. Ta metoda sprawdzi się szczególnie podczas przygotowywania gołąbków z młodej kapusty, ponieważ jej liście są bardziej miękkie i podczas precyzyjnego zawijania nie pękają. Jeżeli wybierzemy kapustę włoską, główka powinna być raczej duża i nie za bardzo zbita.
Istnieje jeszcze inny sposób, który sprawi, że farsz nie wypłynie, a gołąbki nie będą się rozpadały. Wystarczy zagotować wodę z solą w dużym garnku i włożyć do niej całą główkę kapusty włoskiej. Woda powinna całkowicie zakrywać warzywo. Gotowanie zajmuje przeważnie około 20-30 minut, jednak warto sprawdzać co jakiś czas, czy liście zmiękły. Po tym czasie należy oddzielić liście i odkroić zgrubienia, które znajdują się u nasady. Jeżeli mamy już gotowe liście kapusty, warto poznać najlepszy sposób na to, jak zawijać gołąbki.
Jak zawinąć gołąbki, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz? Przede wszystkim powinien on być w miarę zbity. Nakładamy go na dole liścia i lekko zwijamy, aby zakryć nadzienie. Następnym krokiem jest zagięcie do środka lewej części liścia, a potem prawej. Pozostałą część liścia zawijamy jak najciaśniej do końca, czyli rolujemy od dołu ku górze. Osoby niewprawione w zawijaniu gołąbków mogą zaopatrzyć się w specjalną maszynkę, która sprawdzi się również w przypadku robienia sajgonek i krokietów. Warto jednak spróbować nauczyć się tej sztuki.
Jeżeli wiemy już, jak zawijać gołąbki, możemy dla odmiany przygotować gołąbki bez zawijania. Wystarczy tylko pokroić kapustę w drobną kostkę, posolić i poczekać, aż puści sok. Kapustę odciskamy z jego nadmiaru, dodajemy ulubiony farsz, mieszamy i formujemy owalne kotlety. Teraz wystarczy tylko podsmażyć z obu stron do zarumienienia.
Gołąbki przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i dusimy około 40 minut. Bulion można później wykorzystać do sosu, którym zalejemy gotowe gołąbki. Niezależnie od tego czy przyrządzamy tradycyjne gołąbki, czy takie bez zawijania, nie należy ich mieszać, a jedynie delikatnie potrząsać garnkiem. Aby uniknąć przypalenia można także wyłożyć dno garnka plastrami słoniny i przykryć liśćmi kapusty.
Na liściu ostudzonej kapusty należy ułożyć odpowiednią ilość farszu. Warto użyć go tyle, aby gołąbki były szczelnie zawinięte w liść – zbyt mała ilość może spowodować rozwijanie się liści.
Gołąbki tradycyjne przygotowuje się z mięsa mielonego, ryżu, cebuli i jajka. Aby stworzyć doskonały sos, wystarczy tylko połączyć bulion z sosem pomidorowym i polać nim gołąbki ułożone w naczyniu żaroodpornym. Gołąbki bez zawijania są bardzo proste w przygotowaniu. Kotlety powinny być bardziej zbite, dlatego kapustę należy bardzo drobno poszatkować i wymieszać z mięsem, ugotowanym ryżem, kaszą manną i jajkiem. Następnie trzeba je obtoczyć w mące i usmażyć. Na koniec wystarczy tylko włożyć gołąbki do garnka, zalać sosem stworzonym z bulionu i koncentratu pomidorowego i gotować do miękkości.
Tradycyjnie przygotowujemy gołąbki z młodej kapusty, ponieważ są najbardziej delikatne w smaku i wprost rozpływają się w ustach. Możemy podawać gołąbki z ziemniakami i ulubioną surówką. Jeżeli wiemy już, jak zawinąć gołąbki, możemy je podać jako popisowe danie na wspólny rodzinny obiad!