Jak złożyć serwetki, aby móc schować w nich sztućce dla gości? Istnieje co najmniej kilka prostych i sprawdzonych sposobów. Tradycyjne serwetki na stół zazwyczaj wykonane są z bawełny i mają kwadratowy kształt o wymiarach 30 cm x 30 cm lub 60 cm x 60 cm. Taka wielkość pozwala na precyzyjne składanie serwetek.
Jednym z najpopularniejszych sposobów jest składanie serwetki w kimono. W pierwszej kolejności należy rozłożyć serwetkę płasko na stole, a jej górny róg zagiąć do siebie na 3 cm. Zagięty pasek należy odgiąć pod spód. Chwytamy prawy róg serwetki i zaginamy do jej środka. To samo należy zrobić z lewym rogiem, tworząc górę kimona. Dół serwetki składamy do góry tak, aby widoczny był kawałek kimona. Całość odwracamy na drugą stronę, a wystające rogi zaginamy i składamy jeden pod drugi. Serwetkę odwracamy na drugą stronę – powinna powstać kieszonka na sztućce.
A jak złożyć serwetkę w podstawową kieszonkę? Należy przygotować kwadratową serwetkę, zagiąć na pół i jeszcze raz na pół. Gdy powstanie kwadrat, należy chwycić serwetkę za róg i przyłożyć do przeciwległego rogu. Tak samo postępujemy z kolejnymi rogami, wkładając jeden róg trójkąta pod drugi – powinny powstać plisy. Następnie odwracamy serwetkę i zaginamy do środka na 1/3 szerokości. Drugi bok zaginamy tak, aby całkowicie zakrył serwetkę. Odwracamy i wkładamy sztućce.
Składanie serwetki w stojący wachlarz to jedna z prostszych i efektownych metod. Złóż serwetkę w trójkąt, zaginając ją od dołu. Następnie dół serwetki zegnij w harmonijkę do 1/3 wysokości. Połóż serwetkę z harmonijką na dole i złam w połowie.
Jak złożyć serwetkę na stół w kształcie róży? To proste! W pierwszej kolejności ułóż z niej trójkąt, łącząc dwa przeciwległe rogi, zwiń serwetkę w długi rulon, a następnie w jeszcze jeden, tak aby powstała róża. Serwetkę w tym kształcie najlepiej włożyć do miseczki lub filiżanki, aby się nie rozwinęła.
Serwetka w kształcie serca będzie oczywiście najlepiej wyglądać w czerwonym kolorze. Jak złożyć serwetkę? Należy złożyć ją na pół tak, aby powstał trójkąt. Następnie jego dłuższe boki składamy do środka – wówczas uzyskamy kwadrat. Układamy serwetkę w taki sposób, by powstała pionowa linia skierowana w naszą stronę. Następnie górne rogi zawijamy pod spód. Aby serce idealnie prezentowało się na stole, warto wygładzić wszystkie nierówności.
Do przygotowania wielkanocnego zajączka będzie potrzebna papierowa kwadratowa serwetka. Zginając, tworzymy z niej prostokąt, a następnie składamy jeszcze raz na pół. Dwa boki kwadratu należy złożyć do środka tak, aby powstał latawiec. Następnie odwracamy je na zewnątrz, tworząc uszy zajączka. Powstały trójkąt zawijamy z dołu do góry. Zajączka odkręcamy wokół palca, zaginając lekko boki. Gotowe!
Jeżeli już wiemy, jak składać serwetki na stół wielkanocny, warto zadbać o pyszne dania, które również mogą stać się ozdobą świątecznego stołu. Można przygotować przede wszystkim słodkie ciasta na Wielkanoc, takie jak babka cytrynowa z majonezem czy mazurek z kremem budyniowym.
Warto również przyrządzić pyszne tradycyjne śniadanie wielkanocne, na przykład sałatkę jarzynową, roladki z szynki i jajka faszerowane na Wielkanoc. Święta nie mogą się obyć bez dań mięsnych na świąteczny obiad wielkanocny, takich jak na przykład pieczona karkówka w miodzie i musztardzie czy pieczeń rzymska z warzywami. Wszystkie dania wymagają specjalnej oprawy, dlatego warto zadbać nie tylko o wspaniały smak potraw, lecz także ozdoby świątecznego stołu w postaci dekoracyjnych serwetek.