Najprostszym sposobem na złagodzenie ostrości jest dołożenie do dania większej ilości jego podstawowych składników. Trzeba to zrobić proporcjonalnie, żeby nie zaburzyć smaku. Naturalnie dokładane mają być tylko te składniki, które nie nadają ostrości.
Inna metoda to dolanie do garnka albo na patelnię czystej wody. Warto robić to stopniowo, kontrolując na bieżąco smak. Jednak nie wszystkie potrawy da się w ten sposób ratować. Raczej nie chcesz, żeby z sosu zrobiła się zupa, prawda? Zatem jak zniwelować ostrość potrawy w inny sposób?
Kolejny skuteczny trik to zastosowanie produktów nabiałowych. Zawarta w nich kazeina świetnie neutralizuje ostrość składników. Możesz więc dodać nieco:
Dobrze jest dokładać ten składnik małymi porcjami i pilnować, aby np. śmietana nie ścięła się w zupie.
Kolejne substancje, które pozwalają uratować zbyt pikantne danie, to te o kwaśnym smaku. Gdy zastanawiasz się, jak pozbyć się ostrości z potrawy, spróbuj dodać do niej nieco soku z cytryny. Te łatwo dostępne owoce znajdują się praktycznie w każdej kuchni. Sok cytrynowy można też zastąpić sokiem z limonek lub octem winnym. Zanim to zrobisz, upewnij się, że kwaśny dodatek wzbogaci smak potrawy, a nie zepsuje go.
Jeszcze inna opcja to dosypanie odrobiny cukru białego lub trzcinowego. Sprawdzi się również niewielka ilość miodu. Do niektórych dań pasować będzie cukier waniliowy albo nawet łagodny ketchup. Uważaj jednak, by nie przesłodzić potrawy.
Sprawdzonym sposobem na to, by jedzenie uczynić mniej piekącym w język, jest dodanie do niego warzyw. Niektóre z nich, np. marchewka, same w sobie mają słodkawy smak, który złagodzi ostrość. Ten sposób sprawdzi się zwłaszcza w potrawach z dużą ilością jarzyn. A co, gdy nie chcesz już dokładać kolejnych składników?
Wprawione gospodynie domowe wiedzą, czym zmniejszyć ostrość potrawy. Da się to zrobić, dorzucając do garnka surowego ziemniaka, pokrojonego w grubsze plastry. Warzywo to ma zdolność pochłaniania ostrych składników. To zasługa jego struktury oraz zawartości skrobi. Słodkość ziemniaków zrównoważy pikantność. Po rozmięknięciu kartofla należy usunąć go z garnka czy patelni i odrzucić.
Jest jeszcze kilka innych produktów spożywczych, które pomagają uratować zbyt pikantne danie. Polecamy je szczególnie w przypadku przyrządzania potraw kuchni azjatyckiej. Są to:
Składniki te mogą w ciekawy sposób zmodyfikować przyrządzane danie, jednocześnie czyniąc je łatwiejszym w przyswojeniu.
Posiłek, który miał być dla gości, wyszedł zbyt pikantny? Boisz się, że domownicy nie będą w stanie przełknąć piekącego obiadu? Teraz już na szczęście wiesz, czym złagodzić ostrość potrawy. Podane wyżej sposoby można łączyć ze sobą. Wszystko oczywiście w granicach rozsądku, by nie zaburzyć sedna smaku przyrządzanego dania. Nie wyrzucaj, postaraj się je uratować!