Bitą śmietanę możemy przygotować z mleka krowiego lub kokosowego. Ubijanie tych składników samodzielnie wcale nie jest trudne. Pamiętajmy, że mleko koniecznie powinno być dobrze schłodzone. Warto również włożyć do lodówki naczynie, w którym będziemy ubijać. Najlepiej wykorzystać w tym celu miskę ze szkła lub stali nierdzewnej. Dzięki temu będzie mniejsze prawdopodobieństwo, że ubita śmietana zwarzy się i opadnie. Należy pamiętać, że mleko kokosowe do ubijania śmietany musi być w formie twardej, nie płynnej.
Do przyrządzenia bitej śmietany będziemy potrzebować tłustego mleka oraz cukru pudru. Do miski wlewamy wybrane mleko i włączamy mikser na maksymalne obroty. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder – jego ilość jest uzależniona od tego, jak słodki smak chcemy uzyskać. Bita śmietana będzie gotowa, gdy po odwróceniu miski do góry dnem nie będzie się wylewać.
Okazuje się, że również z mleka skondensowanego zrobimy pyszną bitą śmietanę. Można użyć zarówno słodzonego, jak i niesłodzonego – wszystko zależy od tego, do czego chcemy użyć bitej śmietany. Jak w przypadku ubijania zwykłego lub kokosowego mleka, puszkę z głównym składnikiem należy dobrze schłodzić w lodówce. Ubijanie mleka skondensowanego zajmie trochę mniej czasu, jeżeli będzie ono odpowiednio zimne. Wystarczy tylko włożyć mleko do miski miksera i rozpocząć ubijanie na małych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość.
Jeżeli „przebijemy” masę, może się zwarzyć i zamiast puszystego kremu uzyskamy deser o konsystencji masła. Jednak da się taką masę uratować! W tym przypadku warto dodać do bitej śmietany odrobinę mleka zagęszczonego i delikatnie połączyć składniki za pomocą miksera. Gdy masa zgęstnieje, można dodawać partiami cukier puder (jeżeli wykorzystujemy mleko niesłodzone). Zwykły cukier nie jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ kryształki mogą się dobrze nie rozpuścić. Idealna bita śmietana powinna być gładka, gęsta i puszysta.
Wiemy już, jak zrobić bitą śmietanę – co dalej? Warto poznać przepisy na pyszne i słodkie desery! Jedną z propozycji jest tarta z malinami. Na kruche ciasto wystarczy tylko nałożyć bitą śmietanę i maliny. To prosty i znakomity przepis, który zawsze się udaje! Można również przygotować inne ciasto z bitą śmietaną, np. jabłecznik na biszkopcie. Natomiast bita śmietana z galaretką to przepyszny i prosty deser, który wymaga użycia tylko trzech składników – galaretki, bitej śmietany oraz owoców.
Nie trzeba rezygnować z przygotowywania smakowitych deserów, jeżeli nie mamy pod ręką śmietany do ubicia. Jak widać, z powodzeniem sprawdzą się także mleko krowie, kokosowe lub skondensowane!