Mogłoby się wydawać, że przygotowanie frytek nie jest żadną filozofią. Jednak zdarza się, że wychodzą z piekarnika mało chrupiące i bez smaku. Nie wystarczy obrać ziemniaki i pokroić na słupki. Warto poświęcić więcej czasu i kierować się kilkoma zasadami, dzięki którym będą idealnie miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Pierwszym sposobem na domowe frytki jest obranie ziemniaków, pokrojenie ich na słupki i podgotowanie w wodzie z cukrem. Dzięki temu usuniemy z nich nadmiar skrobi i będą jeszcze bardziej chrupiące.
Ten sam efekt uzyskamy poprzez zamoczenie pokrojonych ziemniaków w lodowatej wodzie. Należy pamiętać, by przed pieczeniem dobrze osuszyć ziemniaki na przykład za pomocą ręcznika papierowego. Frytki z piekarnika możemy oprószyć dowolnymi przyprawami – solą, pieprzem, chili lub aromatycznymi ziołami prowansalskimi i oregano.
Jest jeszcze jeden trik, który zapewni równomierną i chrupiącą skórkę, a jednocześnie sprężystość w środku. Wystarczy w 0,5 l wody rozpuścić 2 łyżki cukru i moczyć w niej słupki przez 10 minut, a następnie odlać wodę, przepłukać frytki i osuszyć ręcznikiem przed smażeniem. Ten dodatek nie zmieni ich smaku, a będą jeszcze lepsze.
Gotowe mrożone frytki najczęściej przygotowujemy na patelni lub frytkownicy. Rzeczywiście stają się wtedy chrupiące, ale jednocześnie tłuste i bardziej kaloryczne. Jak zrobić frytki krok po kroku?
Domowe, chrupiące frytki z piekarnika można podawać np. z Ketchupem pikantnym WINIARY lub Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Są również znakomitym dodatkiem do mięsa lub innych pieczonych warzyw.
Doskonałą alternatywą dla ziemniaków będą również bataty. Ich delikatnie słodki smak bardzo dobrze komponuje się z chili i wędzoną papryką. Frytki z batatów można podawać z Ketchupem WINIARY lub w wersji orientalnej z Sosem Curry WINIARY. Dowiedz się także, jakie jeszcze dodatki pasują do frytek.