Sosy do mięsa mogą być zarówno jasne, jak i ciemne. Wszystko zależy od tego, jakich składników użyjemy. Aby zrobić tradycyjny ciemny sos do pieczeni, będziemy potrzebowali kilku składników: wywaru wołowego, mąki, masła oraz przypraw. W pierwszej kolejności należy rozpuścić masło w garnku, a następnie dodawać mąkę partiami, aby nie utworzyły się grudki. Proporcje składników zależą od tego, czy zależy nam na zwartej czy bardziej płynnej konsystencji. W dalszej kolejności należy dodać wywar, zmniejszyć ogień i mieszać do połączenia się składników. Sos do kurczaka czy innego mięsa będzie gotowy, gdy zgęstnieje. To znakomity przepis na sos, który zawsze się udaje!
Sosem możemy polać przygotowane wcześniej mięso oraz wybrane dodatki. Znakomicie smakuje w towarzystwie klusek śląskich i ziemniaków. Warto również przygotować gęsty sos na bazie suszonych grzybów i bulionu.
Jak zrobić sos grzybowy? Wystarczy tylko namoczyć grzyby, ugotować je, a następnie pokroić w paski. Podsmażamy masło, dodajemy grzyby i oprószamy mąką. Następnie wlewamy wodę pozostałą z grzybów oraz śmietanę. Na koniec dodajemy kostkę bulionową i doprawiamy solą i pieprzem. Równie znakomity przepis na sos pieczarkowy uzyskamy z pieczarek, zasmażki oraz Przyprawy w płynie MAGGI. Przepisy na sosy do gorących dań możemy dowolnie urozmaicać innymi składnikami, na przykład tartą marchewką.
Tatarski, musztardowy czy chrzanowy? Poznaj najlepsze sosy do mięs na zimno, a także do jajek, kanapek, pieczeni czy wędlin. Aby przygotować sos tatarski, wystarczy tylko połączyć następujące składniki – Majonez dekoracyjny WINIARY, jogurt naturalny, drobno pokrojone grzybki marynowane, ogórka konserwowego, cebulkę marynowaną, musztardę, chrzan oraz sól i pieprz. Przepis na sos tatarski jest bardzo prosty, ale żeby uzyskać w nim pełnię smaku, należy go przed podaniem schłodzić w lodówce co najmniej kilka godzin.
Sos chrzanowy na zimno doskonale komponuje się z wędlinami i mięsem na zimno. Przygotujemy go tylko z kilku składników, czyli majonezu, jajek ugotowanych na twardo, chrzanu, jogurtu naturalnego, soku z cytryny, soli i cukru do smaku. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, wymieszać i schłodzić w lodówce.
A jak przyrządzić idealny sos do karkówki lub kurczaka? W tym przypadku znakomicie sprawdzi się aksamitny sos musztardowy do mięsa. Jest równie łatwy w przygotowaniu. Należy rozpuścić kostkę bulionu warzywnego w 200 ml wody i wlać na patelnię z rozpuszczonym masłem. Następnie dodajemy 2 łyżki musztardy, 2 łyżki mąki wymieszanej z wodą oraz 1 łyżkę śmietany. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
Przepisy na sosy do mięs mogą być bardzo różnorodne. Ich zaletą jest to, że są bardzo proste w przygotowaniu i podkreślają smak dań, zarówno na zimno, jak i na ciepło!