Wykonanie ich jest niezwykle proste! Możesz również wciągnąć w pracę nad nimi najmłodszych kucharzy – będą się przy tym świetnie bawić! Niżej podpowiadamy jak zrobić drożdżowe zajączki wielkanocne w prosty sposób.
- Podgrzej mleko. Rozpuść i przestudź masło. Mąkę przesiej do miski. Dodaj drożdże, cukier, sól i dokładnie wymieszaj. Do suchych składników dodaj jajka i ciepłe mleko. Całość zagnieć. Pod koniec zagniatania stopniowo dodaj płynne masło i zagniataj do uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta.
- Kiedy ciasto wyrośnie – zagnieć je i podziel na części. Najlepiej jest ciasto podzielić na 25 części i ulepić z nich kulki – 12 większych kulek, które wykorzystasz do ulepienia tułowia, 12 mniejszych kulek, które wykorzystasz do ulepienia głowy oraz jeden kawałek, z którego będziesz formować tułów. Ważne! W czasie formowania kulek przykryj resztę ciasta, aby nie obeschła.
- Każdą większą kulkę połącz z mniejszą za pomocą roztrzepanego jajka i układaj je na blaszce. Z wałka ciasta odcinaj wąskie paski, które po upieczeniu staną się uszami. Układaj je na głowie zająca na płasko – do góry stroną, z której było cięcie – dzięki temu uzyskasz charakterystyczny kształt ucha.
- Patyczkiem dociskaj końcówki uszu na głowie zająca, tak aby się razem zlepiły. Po zrobieniu wszystkich zajączków przykryj je ściereczką i odstaw je do wyrośnięcia na około 30 minut. Pamiętaj! Przed pieczeniem posmaruj je roztrzepanym jajkiem z wodą, aby się nie przypaliły!