Ganache (wym. ganasz) to sos/krem, który składa się z czekolady i śmietanki, najczęściej 30%.
Jego przygotowanie polega na rozpuszczeniu czekolady (gorzkiej, białej lub mlecznej) w śmietance.
Najpierw połam lub posiekaj czekoladę na drobne kawałki i przełóż do miski. W garnku doprowadź śmietankę do wrzenia, następnie wlej ją do miski z czekoladą i odstaw na minutę. Następnie wymieszaj na gładką masę.
Do ganache z gorzkiej czekolady można dodać kawałek masła (20 g masła na 100 g czekolady), co spowoduje, że będzie błyszczała.
Ganache można aromatyzować kawą, alkoholem lub przyprawami.
Ganache posłuży jako masa do mazurka, polewa do ciast, tortów czy babeczek, a po wystygnięciu będziesz mógł przygotować popularne trufle czekoladowe.
PROPORCJE ŚMIETANKI I CZEKOLADY:
W zależności od rodzaju czekolady, proporcje czekolady i śmietanki zmieniają się:
Czekolada gorzka 70% kakao —> 100 ml śmietanki, 100 g czekolady
Czekolada mleczna —> 50 ml śmietanki, 100 g czekolady
Czekolada biała —> 50 ml śmietanki, 100 g czekolady.