Poznaj 7 zasad dobrego grilla:
- Przed grillowaniem należy dobrze wyczyścić kratkę specjalnymi środkami, aby pozbyć się starego tłuszczu i kawałków przyklejonego mięsa.
- Do grillowania używaj tylko węgla pochodzącego z wypalania twardych, liściastych drzew. Ten z drzew iglastych może zawierać żywicę, która jest niebezpieczna dla naszego organizmu.
- Tuż przed grillowaniem należy natłuścić kratkę. Dobre do tego są oleje, które mają wysoką temperaturę spalania, takie jak olej rzepakowy, z pestek winogron, ryżowy lub masło klarowane. Oliwę z oliwek spożywaj na zimno, do dressingów, marynat itp.
- Po przygotowaniu rusztu rozpal grilla i poczekaj, aż uzyskasz żar i równą temperaturę. Połóż kratkę i pozwól, żeby się nagrzała - wystarczy kilka minut.
- Bezpośrednio na natłuszczonej kratce możesz położyć grube steki, filety rybne posmarowane uprzednio olejem lub specjalnie przygotowane szaszłyki na grilla. Jeśli kratka będzie odpowiednio ciepła to mięso od razu zacznie skwierczeć. Natomiast pod cienkie filety i małe kawałki mięsa połóż najpierw plasterki cytrusów. Dzięki temu mięso nie tylko się nie przypali, ale również nabierze przyjemnego cytrusowego aromatu.
- Jeśli grillujesz steki wołowe czy wieprzowe (antrykot, rostbef, polędwicę), tuż po zdjęciu z grilla połóż je na ściółce z rozmarynu, tymianku lub innego ulubionego zioła (świeżego lub suszonego). W ten sposób, kiedy mięso z grilla będzie odpoczywało, nabierze ziołowego aromatu.
- Ryby w całości i kiełbaski ponacinaj - skróci to czas pieczenia, a potrawy będą równo ugrillowane.