Popularne przed laty ciastka znowu zyskują na popularności! Mowa o kokosankach, czyli bardzo prostym wypieku, który mogą przygotować nawet dzieci. Chcesz wiedzieć, jak zrobić kokosanki w domu? W artykule znajdziesz kilka wariantów tego przepisu.
Kokosanki można kupić w sklepie, przygotować samemu dla rodziny albo dla gości, a także dać na prezent. Podstawowym składnikiem do tych kruchych ciastek są wiórki kokosowe i stąd właśnie ich nazwa. W naszym kraju pieczone były już kilka dekad temu. Wszystko dzięki temu, że dostępność wiórków kokosowych była dość duża nawet w czasach, gdy trudno było o inne owoce egzotyczne. Wiele gospodyń domowych opanowało recepturę do perfekcji, a nawet lekko ją modyfikowało do swoich potrzeb, żeby własnoręcznie przygotowane kokosanki zawsze wychodziły idealnie.
W innych krajach także można spotkać się z tym wypiekiem. To bardzo smaczny deser, przekąska albo dodatek do kawy i herbaty.
Zastanawiasz się, jak zrobić kokosanki? Na szczęście to nic trudnego! To kruche ciasteczko składa się z kilku prostych składników. Zanim zapytasz "kokosanki: jak zrobić ten pyszny przepis" wymieńmy wszystko, co jest potrzebne. Oprócz wspomnianych wiórków kokosowych potrzebne będą jeszcze białka jajek, cukier puder i cukier waniliowy oraz mąka. W zależności od wersji przepisu może to być mąka ziemniaczana lub mieszanka ziemniaczanej i pszennej. Ubite białka jaj miesza się z pozostałymi składnikami, tworząc gęstą masę.
Teraz już wiesz, jak zrobić ciastka kokosanki. Pozostaje jeszcze kwestia pieczenia. Należy pamiętać o tym, że ciasto jest dość płynne, więc uformowane z masy kulki kładzie się na papierze, a nie bezpośrednio na blasze. Czas pieczenia uzależniony jest od temperatury. W 180 stopniach wystarczy 20-25 minut. Istnieją jednak receptury, w których piecze się w niższych temperaturach. Jeśli nastawiasz piekarnik na 140 stopni, ciastka będą gotowe za około 40 minut. Ważne jest, żeby wszystkie ciasteczka kłaść w równych odległościach od siebie. Dzięki temu nie zleją się ze sobą, gdy ciasto będzie rosło.
Kokosanki raczej jada się na zimno, jednak jeśli nie możesz się doczekać, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spożywać je jeszcze ciepłe. Dzieci, które lubią desery z kokosem, zazwyczaj lubią także czekoladę. To właśnie z myślą o nich powstał przepis na czekoladowe kokosanki. W tym wariancie ciastka są obtaczane najpierw w czekoladzie, a potem w wiórkach kokosowych, a dodatkowych składnikiem w masie jest gęsta śmietana.
W związku z tym, że ciastka są dość suche, najlepiej podawać je razem z kawą i herbatą. Nie oznacza to jednak, że gorące napoje to must have. W słoneczne, letnie dni, świetnie będą się komponować także z sokiem owocowym.
Jeśli po przygotowaniu ciasteczek wciąż masz duży zapas wiórków kokosowych, można rozważyć przygotowanie innych przepisów. Zobacz najlepsze desery z kokosem - na pewno Cię zainspirują! Dysponując praktycznie tymi samymi składnikami, można przygotować także bezy kokosowe. Osobną kategorię stanowią przepisy z wiórkami kokosowymi. Ta lista nie zawiera tylko deserów, ale też dania główne. W kuchni azjatyckiej kokos pojawia się też w słonych daniach, żeby zrównoważyć pikantny smak. Wiórki mogą znaleźć się w wegańskim curry albo być dodatkiem do smażonego kurczaka!