Kruszonka to tak naprawdę jeden z najprostszych dodatków, jaki możemy umieścić w swoich wypiekach. Jak zrobić kruszonkę na ciasto w sposób tradycyjny? Do jej wykonania wystarczy mąka, cukier oraz masło. Sekretem dobrej kruszonki są odpowiednie proporcje. Z reguły zawiera ona dokładnie tyle samo mąki i masła oraz o połowę mniej cukru. Następnie wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą połączyć i ucierać, dopóki nie powstaną grudki. Bardzo ważne, by masło przed użyciem osiągnęło pokojową temperaturę, co ułatwi ucieranie.
Istnieje również kruszonka bez masła. Tak naprawdę skorzystać możemy z dowolnego tłuszczu, na przykład margaryny lub oleju. Efekt zawsze będzie podobny. W wielu przepisach dobrze sprawdza się także kruszonka kakaowa. Dobrym przykładem na deser z wykorzystaniem kruszonki jest między innymi sernik z kruszonką lub jego bardziej urozmaicona wersja, czyli sernik z kakaową kruszonką i malinami.
Kruszonką stosunkowo często zdobimy i urozmaicamy wypieki z ciasta drożdżowego. Godne uwagi propozycje stanowią ciasto drożdżowe z borówkami i kruszonką oraz drożdżówki z serem i kruszonką. Jak zrobić kruszonkę na placek lub ciasto drożdżowe? Tak naprawdę można użyć tradycyjnego przepisu, ale drożdżowe wypieki warto wzbogacić o wspaniały aromat. Do kruszonki złożonej z jednej szklanki mąki tortowej, 100 g masła i 100 gramów cukru możemy dodać na przykład Cukier wanilinowy WINIARY. Realizacja przepisu wygląda identycznie jak w przypadku tradycyjnej kruszonki.
Jak zrobić kruszonkę na ciasto, które ma zaskakiwać egzotycznym smakiem, na przykład przez odpowiedni dobór owoców? Naszym zdaniem najlepszym wyborem będzie kruszonka kokosowa, której przygotowanie jest dość proste. Zachowując odpowiednie proporcje, wystarczy zamienić mąkę pszenną na mąkę kokosową, którą z łatwością znajdziemy w każdym większym sklepie. Kokosowym aromatem charakteryzuje się także kruszonka owsiana, do której stworzenia nie jest potrzebne masło. Aby ją przygotować, należy zmielić w blenderze płatki owsiane i wymieszać je z odrobiną syropu klonowego, soku z cytryny oraz kilkoma łyżkami oleju kokosowego.
Kruszonka na oleju lub maśle to tradycyjny element wielu klasycznych polskich ciast. Na naszych stołach często goszczą między innymi szarlotka z kruszonką oraz jabłecznik na kruchym cieście z kruszonką. Poza tym tradycyjna kruszonka doskonale smakuje w towarzystwie brzoskwiń, dlatego warto wypróbować sernik z brzoskwiniami i kruszonką, a także ciasto ucierane z brzoskwiniami.