Papryka jest podstawowym składnikiem leczo. W sklepach najczęściej możemy kupić ją w kolorze czerwonym, zielonym i żółtym. Każdy rodzaj smakuje odrobinę inaczej. Jaką paprykę wybrać? Węgierskie przepisy najczęściej zakładają dodatek zielonej i żółtej papryki, a czerwonej używa się w postaci sproszkowanej, aby dodać jeszcze więcej aromatu. W Polsce częściej przygotowujemy leczo z papryki czerwonej. Jednak ogranicza nas własna wyobraźnia i preferencje smakowe.
Co jeszcze dodaje się do leczo? Oczywiście cebulę, która przed dodaniem innych składników powinna być usmażona do miękkości. Również wybór pomidorów na ogromne znaczenie. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem są świeże pomidory, jednak jeżeli ich nie mamy, można użyć dobrej jakości pomidorów z puszki (nie trzeba ich długo gotować wraz z innymi składnikami). A jakie są najlepsze przyprawy do leczo? Przede wszystkim zioła, pieprz, sól i suszona papryka. Leczo warzywne najczęściej zawiera dodatkowo pieczarki, cukinię, a nawet dynie. Wersja mięsna nie może się obejść bez kiełbasy lub boczku.
Do przygotowania popularnego leczo z cukinii z kiełbasą dla czterech osób będziesz potrzebować: 2 małych cukinii, czerwonej papryki, cebuli, marchewki, koncentratu pomidorowego, Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, oleju i przypraw do smaku: bazylii, papryki słodkiej i ostrej, oregano, soli i pieprzu. Jak je przyrządzić? Na rozgrzanym oleju należy zeszklić cebulkę i podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę. Następnie do garnka dodaj pokrojoną cukinię i paprykę, startą marchewkę oraz bulion i duś około 20 minut. Gdy warzywa zmiękną, dodaj koncentrat, przyprawy i jeszcze chwilę podduś. Gotowe!
Kolejną pyszną propozycją na to danie jest leczo z pieczarkami i kiełbasą. Do tego przepisu potrzebować będziesz więcej czerwonej papryki – 3 sztuki – a także świeżych pomidorów, 400 g pieczarek, białej i czerwonej cebuli, kiełbasy, Bulionu drobiowego WINIARY, oleju oraz przypraw: soli, pieprzu i słodkiej papryki. Tym razem pokrojoną paprykę wrzuć do garnka, podlej wodą i podduś. Następnie dodaj pomidory i od czasu do czasu zamieszaj. Na rozgrzanej z olejem patelni przysmaż cebulkę, kiełbasę i pieczarki. Następnie połącz składniki, dodając kostkę bulionową rozpuszczoną w gorącej wodzie i przyprawy.
Ratatuj – leczo warzywne to dobra alternatywa dla wegetarian oraz tych, którzy mają ochotę na nieco lżejsze danie. Do przyrządzenia potrawy należy przygotować cukinię, bakłażana, czerwoną i żółtą paprykę, cebulę, 2 ząbki czosnku, Bulion Warzywny WINIARY, oliwę, łyżkę koncentratu pomidorowego oraz przyprawy: ziele angielskie, pieprz i tymianek. Czosnek i cebulę zeszklij na oliwie i dodaj pokrojone warzywa, wymieszaj i smaż 5 minut. Następnie dodaj bulion i koncentrat, szklankę wody i przyprawy. Całość duś około 20 min i podawaj z pieczywem.