Masa marcepanowa z pewnością jest nam wszystkim świetnie znana. Jej słodki smak staje się idealnym uzupełnieniem ciasteczek czy tortów. Wiele osób może więc zastanawiać się, jak zrobić marcepan domowym sposobem i czy jest to możliwe? Okazuje się, że masa ta nie jest zarezerwowana tylko dla profesjonalnych cukierników. Wykorzystując jedynie 3 składniki, możemy zrobić marcepan we własnej kuchni. Potrzebne nam będą:
Warto zauważyć, że jeśli chcemy nieco skrócić czas potrzebny na przygotowanie marcepanu, możemy skorzystać z już zmielonych migdałów. Występują one pod postacią mąki migdałowej. Jest ona gotowa do użycia bezpośrednio po otwarciu. Decydując się na nią pamiętajmy, że nie może ona zawierać w sobie żadnych dodatków. Jeśli jednak chcemy samodzielnie przygotować migdały, to trzeba będzie je na początku zblanszować i pozbawić skórki.
Jeśli rozważamy kwestię tego, jak zrobić marcepan w domu, to musimy uzbroić się w odrobinę cierpliwości. Choć sam sposób przygotowania nie jest zbyt skomplikowany, to jednak może on nam zająć nieco dłuższą chwilę. Tak więc, jak zrobić marcepan w domowym zaciszu? Oto instrukcja krok po kroku:
Na koniec, kiedy masa jest już jednolita i wyrobiona, należy uformować z niej kulę i włożyć do lodówki na kilka godzin. Pamiętajmy, że masa marcepanowa w lodówce nieco stwardnieje. Z tego też powodu warto dobrze sprawdzić jej strukturę i w razie czego, nieco rozrzedzić likierem. W ten prosty sposób znaleźliśmy odpowiedź na pytanie jak zrobić marcepan we własnej kuchni!
Wiemy już jak zrobić marcepan i wiemy również, że nie jest to zbyt wymagające. Przygotowana przez nas masa będzie miała lekko brzoskwiniowy kolor oraz słodki smak. Okazuje się jednak, że podczas przygotowywania można łączyć ją z wieloma dodatkami, które znacznie ją urozmaicą. Do masy marcepanowej można dodać np. posiekane migdały lub inne bakalie. Dzięki temu jej smak - a poniekąd także struktura - zostaną odpowiednio wzbogacone. Z kolei, jeśli zależy nam na wykorzystaniu masy marcepanowej do zdobienia ciast, wówczas można połączyć ją z dowolnym barwnikiem spożywczym. Pamiętajmy jednak, że jeśli nie zamierzamy wykorzystać marcepana od razu, wówczas musimy go odpowiednio przechowywać. Najlepiej umieścić go w szczelnym, szklanym pojemniku. Wówczas będziemy mogli z niego skorzystać nawet po upływie dwóch miesięcy!