Marynaty mokre to mix ulubionych suszonych i kruszonych ziół, przypraw w dowolnych proporcjach, połączonych z dowolnym płynem jak oliwa z oliwek, olej, wino, ocet, sok z cytrusów, sos sojowy, sos rybny, ketchup, musztarda itp.
Element płynny łączy suche składniki, tłuszcz jest nośnikiem smaku a kwas powoduje kruszenie mięsa. Dzięki takiej marynacie skracamy czas grillowania i nadajemy potrawom przyjemny smak i aromat.
W przypadku ryb i niektórych owoców morza, kropienie sokiem z cytryny czy limonki na jakiś czas przed obróbką cieplną powoduje szybsze ścięcie białka, co znacznie skraca czas grillowania i zapobiega rozwojowi bakterii.
W przypadku marynat mokrych czas marynowania możemy przedłużyć. Mięsa marynujemy kilka, kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt godzin (np. wołowinę do popularnego francuskiego przepisu 'wołowina po burgundzku' należy marynować ok. 24 godziny w czerwonym winie z przyprawami!).
Płynne marynaty można użyć nawet po upływie czasu marynowania. Po przefiltrowaniu i redukcji płynu (czyli długim i wolnym gotowaniu), stają się doskonałym sosem do naszych potraw z grilla!