Masło klarowane, znane również jako ghee to czysty w 99% tłuszcz mleczny, pozbawiony wody i cząstek stałych. Jest to najzdrowszy tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, dorównujący właściwościom niektórym olejom roślinnym. W procesie klarowania zniszczeniu ulegają białka mleka oraz laktoza - a więc substancje wywołujące problemy z trawieniem u wielu osób, a dla innych alergizujące. W składzie masła klarowanego pozostaje natomiast wysoka zawartość kwasu masłowego, któremu przypisuje się korzystny wpływ na układ pokarmowy.
Masło ghee jest znane z cennych właściwości i stosowane od wielu stuleci w Indiach i na Bliskim Wschodzie, a także w Afryce. Według ajurwedy jest to tłuszcz, który w odpowiedniej ilości korzystnie wpływa na gospodarkę hormonalną organizmu, wspiera odporność na choroby.
Warto zrobić wszystko, aby ten cenny rodzaj tłuszczu jak najczęściej gościł na naszych stołach. Na szczęście proces klarowania to nie wiedza tajemna, lecz prosta czynność, którą można wykonać na domowej kuchence.
A zatem, jak klarować masło, aby wydobyć jego najlepsze właściwości? Poniżej ważne wskazówki, którymi należy się kierować:
Otrzymane w ten sposób mało ghee można przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni. W tym celu najlepiej posłuży kamienny pojemnik lub naczynie z ciemnego szkła.
Ze wglądu na głęboki orzechowy smak, a także podwyższony punkt dymienia jest ono używane w renomowanych restauracjach przez najlepszych szefów kuchni. Masło klarowane umożliwia smażenie potraw w temperaturze nawet 250°C bez ryzyka przypalenia i wydziałania się toksycznych substancji. Dzięki swoim właściwościom masło ghee nadaje się idealnie do smażenia, pieczenia i gotowania, nadając potrawom głęboki smak i zwiększając ich odżywczość. Brak białek i cukru mlecznego sprawia, że masło klarowane można podać alergikom oraz osobom z nietolerancją laktozy – po konsultacji z lekarzem. Nadaje się ono zarówno do posmarowania kanapki, jak i do przyrządzenia jajecznicy. Należy jednak pamiętać, że pomimo wszystko jest to tłuszcz zwierzęcy, zawierający wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych - i stosować je z umiarem.
W idealnym świecie masło klarowane powinno być podstawowym tłuszczem w każdej domowej kuchni. Na szczęście w nieidealnym świecie sklepowej drożyzny możemy uzbroić się w patelnie i przygotowywać ten zdrowy wariant masła samodzielnie.