W sklepach najczęściej spotykamy masło orzechowe z orzechów ziemnych. Jednak przygotowując ten przysmak w domu, nic nas nie ogranicza. Domowe masło orzechowe przyrządza się również z innych orzechów. Jakie orzechy wybrać do przygotowania kremu? Sprawdzą się orzechy laskowe, włoskie, brazylijskie, nerkowce, pistacje i migdały. Wszystkie różnią się od siebie smakiem, zapachem i kolorem. Warto również przygotowywać masło mieszane, aby odkrywać zupełnie nowe smaki. Jak zrobić masło orzechowe? Z czym je podawać?
Do przygotowania masła orzechowego będziemy potrzebować jedynie blendera kielichowego lub innego urządzenia z ostrzem w kształcie litery „S”. Jeżeli chcemy uzyskać tradycyjne masło orzechowe, wystarczy tylko szklanka orzechów ziemnych niesolonych oraz szczypta soli. Warto pamiętać, że dostępne w sklepie orzechy solone mają zbyt dużo tej przyprawy, co może zdominować smak masła. Oczywiście można przygotować masło bez soli, a nawet dodać odrobinę cukru lub miodu.
Orzechy blendujemy tak długo, aż zacznie wydzielać się z nich tłuszcz i powstanie gęsty krem. Czas miksowania jest uzależniony od mocy urządzenia. Jeżeli blender robi się gorący, należy przerwać proces i ponownie uruchomić po kilku minutach. Gotowy krem przelewamy do słoika i przechowujemy w chłodnym miejscu do miesiąca. Może się zdarzyć, że po dłuższym czasie oddzieli się tłuszcz od masła. Jest to naturalny proces – wówczas wystarczy zamieszać je, aby uzyskało pożądaną konsystencję.
Masło orzechowe można urozmaicić, dodając do gotowego kremu małe kawałki orzechów. Uzyskamy pyszny, chrupiący krem. Bardzo popularne są smakowe masła orzechowe. Pod koniec blendowania można dodać do niego trochę kakao, miodu lub syropu z agawy. Aby przygotować wersję egzotyczną, warto dodać wiórki kokosowe. Bardzo aromatyczny krem uzyskamy przyprawiając gotowy krem odrobiną cynamonu lub wanilii.
Chyba najbardziej popularnym sposobem podania masła jest po prostu posmarowanie nim chleba lub innego pieczywa. Ale można użyć kremu również na inne sposoby, np. jako nadzienie do naleśników, dodatek do ciasteczek, owsianki, lodów czy koktajli. Warto również wykorzystać masło do przygotowywania wytrawnych dań, takich jak polędwiczki w sosie orzechowym czy tajski makaron z masłem orzechowym. Masa orzechowa z dodatkiem śmietanki kremówki świetnie sprawdzi się do przyrządzania tortów lub innych ciast. Masło orzechowe jest pożywną przekąską, która tworzy apetyczne duety z owocami – można posmarować kremem plasterki jabłek, gruszki czy banana.