Istnieje kilka powodów, dla których warto pić ocet jabłkowy. Jedna z przeprowadzony metaanaliz sugeruje, że pozwala on obniżyć stężenie cukru we krwi, co na pewno jest bardzo dobrą wiadomością dla diabetyków. Przez niektórych używany jest w różnych infekcjach grzybiczych, gdyż ocet stwarza nieprzyjazne warunki dla rozwoju drożdży Candida. Ze względu na swój kwaśny odczyn, pomaga przywrócić prawidłowy stan skóry i poprawić jej barierę ochronną. Ocet jabłkowy wspomaga również odchudzanie. W przeprowadzonym eksperymencie, osoby pijące jedną łyżkę octu schudły 1,2 kilograma, a osoby pijące dwie łyżki- 1,7 kilograma.
Kwaśny smak z nutą jabłek wspaniale pasuje do wielu potraw, a także świetnie sprawdza się jako konserwant w marynatach, który wyostrzy smak mięsa. Jest również interesującym dodatkiem do zup warzywnych. Kiedy zmieszamy go z oliwą z oliwek, miodem i musztardą, otrzymamy pyszny sos do sałatki. Inny dressing, jaki możemy przygotować z octu jabłkowego, to połączenie go z sokiem pomarańczowym i sosem chilli. Pasuje on do bardziej wyszukanych dań, takich jak melon z orzeszkami pinii i serem owczym. Łyżka octu do koktajlu pozwoli przemycić jego prozdrowotne właściwości w pysznym smoothie.
Jak możemy zauważyć, ocet jabłkowy sprawdza się nie tylko w kuchni, ale też jako prozdrowotny składnik naszej diety. Znany był już w starożytności, a dzisiaj jego działania potwierdzają badania naukowe. Cieszy się niesłabnącą popularnością od wielu lat i nie ma w tym nic dziwnego.