Na pierwszym miejscu wśród najsłynniejszych potraw z tahini znajduje się znany i lubiany hummus! Tahini nie tylko podkreśla orientalny smak tej potrawy, ale również nadaje jej specyficzną konsystencję. Tahina jest dodawana również do innej słynnej pasty wywodzącej się z kuchni arabskiej, czyli baba ganoush. Jej charakterystyczną cechą smakową jest właśnie przeważająca nuta smakowa sezamu i bakłażanów. Kolejnym specjałem, również kuchni arabskiej, jest prawdziwa bomba sezamowa, czyli sos tahini. Jak wskazuje już sama nazwa, jej głównym składnikiem jest właśnie tahina. To zdrowy i prosty do przyrządzenia sos, który można dodać zarówno do dań głównych, jak i przystawek, np. pieczonych warzyw. Doskonale smakuje również z innymi popularnymi specjałami tamtejszej kuchni, np. z falafelem. Pasta sezamowa nadaje daniom i sosom intensywny smak z nutą lekkiej goryczki, który doskonale urozmaica smak większości potraw. Sezam ma nie tylko bardzo charakterystyczny smak, ale jest również cennym źródłem tłuszczów i witamin. Pasta sezamowa jest ciekawą alternatywą dla ziaren sezamu.
Pasta sezamowa jest bardzo prosta do przyrządzenia. Nic dziwnego, ponieważ jej skład jest zawężony do ziaren sezamu. Te najczęściej są prażone. Jej konsystencja jest efektem dokładnego zmielenia ziaren jasnego sezamu łuskanego lub niełuskanego. Domowa pasta tahini jest szybka i bardzo łatwa do zrobienia! Potrzebujesz jedynie wybranego rodzaju ziaren i blendera lub malaksera. Jeśli skład tahini ogranicza się wyłącznie do ziaren sezamu, to nawet pomimo dokładnego zmielenia, istnieje ryzyko, że pasta może mieć sporo grudek. W poszukiwaniu idealnej konsystencji będzie pomocny nie tylko sprawny blender, ale również odrobina oliwy lub oleju. Bardziej płynna konsystencja sprawi, że tahina będzie idealnie gładka. Tak uzyskana rzadsza konsystencja pasty sezamowej będzie niewątpliwie lepszym dodatkiem do past i sosów. Płynna tahina może być również dressingiem już sama w sobie. Intensywny sezamowy smak można łatwo przełamać większą ilością oliwy zwykłej lub smakowej. Możesz również dodać odrobinę soku z cytryny. Wszystko zależy od tego, jaki smak chcesz uzyskać!
Mnogość i rozmaitość dań sprawia, że wiele osób zastanawia się, do czego dodać pastę sezamową. Poza tym, że tahini jest dodatkiem wielu orientalnych past i specjałów, to idealnie sprawdza się jako dodatek do pieczonych batatów lub warzyw. Przełamuje ich oczywisty smak, a także jest alternatywą dla sosów majonezowych lub tradycyjnych dressingów. Idealne wykorzystanie tahini to również wszelkiego rodzaju sosy do sałatek lub dań głównych. Tahinę można również połączyć z sokiem cytrynowym lub odrobiną oliwy. Taki sos niewątpliwie ma bardziej orzeźwiający posmak. Pasta tahini to również świetny dodatek do zup, a wręcz obowiązkowy dla wszystkich miłośników sezamu! To lżejsza alternatywa dla popularnych zabielaczy zup, chociażby śmietany. Do czego jeszcze użyć tahini? To idealny dodatek do słodkich dań lub deserów! Płynną pastą sezamową można polać lody, ciasta lub torty. Tahini jest również wykorzystywana do sporządzenia kremu imitującego smak chałwy. To z pewnością lżejsza, a równie smaczna propozycja!