Mając na myśli pesto, z pewnością kojarzymy je w automatyczny sposób z makaronem. Nie da się ukryć, że klasyczne, włoskie pesto na bazie bazylii i czosnku stało się jednym z najpopularniejszych dodatków w kuchniach na całym świecie. Jednak pesto z rukoli, może okazać się jeszcze lepszym pomysłem. Jego unikalny smak, a także aksamitna konsystencja sprawiają, że pasuje ono do wielu dań. Oczywiście, nie da się zaprzeczyć temu, że to makaron z pesto z rukoli jest jednym z najlepszych połączeń, aczkolwiek możliwości pod tym względem są nieograniczone. Pesto z rukoli można wykorzystać jako sos do soczystego kurczaka, a także jako oryginalny dodatek do ryżu. Wszystko więc zależy od naszej kreatywności.
Pesto z rukoli - przepis, który zostanie poniżej podany, jest wyjątkowo szybki i prosty w przygotowaniu. Co więcej, potrzebne jest tylko kilka składników, które dostaniemy w każdym markecie.
Zgodnie z tym, co zostało już wspomniane, do przygotowania pesto z rukoli potrzebujemy jedynie kilka, podstawowych składników. Należą do nich:
Podane proporcje pozwolą na wykonanie jednego, średniej wielkości słoiczka pesto z rukoli. Chcąc przygotować mniej lub więcej możemy odpowiednio te proporcje zmodyfikować.
Przygotowanie pesto z rukoli warto zacząć od dokładnego umycia zieleniny, a następnie jej osuszenia. W między czasie obieramy dwa ząbki czosnku i wrzucamy je do kielicha blendera. Dodajemy rukolę, posiekaną natkę pietruszki, garść orzechów, oliwę z oliwek oraz sok z cytryny i parmezan. Całość miksujemy na gładką masę. Pesto z rukoli powinno mieć kremową konsystencję, aczkolwiek nie może być ono dość "wodniste". Warto więc po pierwszym zmiksowaniu sprawdzić, czy taka konsystencja nam odpowiada. Jeśli nie, możemy dodać odrobinę oliwy z oliwek. Najlepiej robić to stopniowo, by uniknąć nadmiernego rozrzedzenia.
Powyżej został przedstawiony jeden z najbardziej klasycznych przepisów na smaczne pesto z rukoli. Jedocześnie nie jest to przepis, którego nie można zmodyfikować. W jaki sposób zrobić to najlepiej? Otóż w tym wypadku, wszystko zależy już od naszych, własnych potrzeb i preferencji smakowych. Często można spotkać się z tym, że do pesto z rukoli dodawana jest odrobina papryczki chilli. Z pewnością wzbogaca ona smak i lekko przełamuje goryczkę charakterystyczną dla rukoli. Z drugiej zaś strony możemy dodać także płatki migdałów, które również w ciekawy sposób mogą wzbogacić smak pesto. Wybór w tym wypadku zależy od nas.
Pesto z rukoli, jeśli zostanie wykonane wedle przepisu, posiada bogaty smak i jest niezwykle aromatyczne. Jeśli jednak po spróbowaniu uznamy, że "czegoś" nam brakuje, wówczas możemy sięgnąć po najbardziej klasyczną mieszankę przypraw. Świetnie sprawdzi się po prostu sól i pieprz, które mogą "podkręcić" smak pesto. Jednak pamiętajmy o tym, by zachować względny umiar.