Powodów takiego zjawiska może być całkiem sporo. Dzieje się tak w przypadku zamrażania wody nieprzefiltrowanej, w której obecne są liczne minerały. Brak klarowności kostek lodu może być także wywołany zbyt szybkim procesem mrożenia wody. Kolejnym winowajcą matowienia kostek jest nadmiar powierza rozpuszczonego w wodzie. To właśnie przez obecność bąbelków w lodzie zyskuje on charakterystyczny, biały kolor. W celu uzyskania efektu przezroczystej wody należy zadbać o to, aby powyższe procesy nie miały szansy zaistnieć. Co jest zatem najistotniejsze w przypadku przygotowywania bezbarwnego lodu?
Co zrobić, żeby kostki lodu były przezroczyste? Wystarczy, że będziemy trzymać się poniższych wskazówek. Pomogą one w uzyskaniu efektownie wyglądającego lodu, zwiększającego atrakcyjność serwowanych koktajli oraz innych napojów.
Nie potrzebujesz specjalistycznych urządzeń, drogich kostkarek czy gotowego lodu ze sklepu. Bez problemu przygotujesz go samodzielnie.
Istnieje także jeszcze jedna metoda, dzięki której można przygotować bezbarwny lód, który jest bardzo przydatny do schładzania napojów. Należy wziąć plastikowe pudełeczko na żywność, a następnie wlać do środka przegotowaną wodę. Płyn wlany do opakowania będzie ulegał zamarzaniu znacznie wolniej niż w przypadku użycia foremek. Zdecydowanie warto jednak wypróbować ten sposób, ponieważ dzięki temu uzyskamy bardzo dużą i przezroczystą bryłę lodu, którą będzie można podzielić na mniejsze części. Skruszenie takiej bryły będzie możliwe np. za pomocą młotka do ubijania kotletów.
Pamiętaj, aby zużywać lód na bieżąco. Zbyt długie przechowywanie tego produktu w zamrażalniku wpływa na jego parametry smakowe. Zamrożona woda może absorbować zapachy, co wykluczy możliwość zastosowania jej w drinkach. Co ciekawe, lód może ulegać procesom sublimacji, które wpływają na jego klarowność. To kolejny argument za tym, aby nie przechowywać go za długi czas. Zamrażanie przezroczystych kostek lodu wcale nie wymaga posiadania specjalistycznego sprzętu. Należy pamiętać o zastosowaniu czystej wody, przegotowaniu i odpowietrzeniu cieczy. Dzięki tym prostym krokom możesz cieszyć się eleganckimi i przezroczystymi kostkami lodu.
Przejrzysty lód pozwoli nam udekorować i stworzyć imponujące koktajle. Przezroczyste kostki lodu świetnie sprawdzają się także w przypadku tworzenia domowej wody smakowej. Dodaj kilka kostek do dzbanka, w którym znajdą się świeże lub suszone owoce. Zalej całość wodą butelkowaną lub przefiltrowaną.