Naszą pierwszą propozycję stanowi lasagne z mięsem mielonym i grillowanym bakłażanem. Dzięki bakłażanowi danie jest bardzo interesującą alternatywą dla tradycyjnych wersji bolognese i napoli. Jego przygotowanie nie jest problematyczne. O doskonały smak makaronu zadba gotowe rozwiązanie – WINIARY POMYSŁ NA… lasagne po bolońsku z parmezanem, czyli mieszanka pysznych przypraw do sosu, którym będziemy przekładać warstwy.
W drugim przepisie wykorzystamy makaron do lasagne w płatach. Jak zrobić lazanię, by danie zadowoliło miłośników mięsa, ale jednocześnie zawierało ważny dodatek warzywny? Nasza odpowiedź to po prostu lasagne ze szpinakiem – przepis, do którego realizacji potrzebne będzie mięso mielone, szpinak baby i starty ser żółty. WINIARY POMYSŁ NA… lasagne po bolońsku z parmezanem doskonale sprawdzi się również do przygotowania tej wersji.
Trzecia propozycja, czyli lasagne z mięsem i porem, powinna przypaść do gustu miłośnikom ostrzejszych, nieco bardziej wyrazistych smaków. Jak zrobić lasagne, aby osiągnąć taki efekt? Oprócz mięsa mielonego i makaronu w płatach skorzystamy z mięsa mielonego, cebuli i co ważne – pokrojonego w krążki pora. Aby potrawa zyskała prawdziwie włoskiego charakteru, do jej przygotowania użyjemy nieco innej mieszanki – WINIARY POMYSŁ NA… spaghetti po Bolońsku, której zastosowanie nie ogranicza się wbrew nazwie wyłącznie do spaghetti.
Kolejna pozycja na naszej liście – mini lasagne z mozzarellą i bazylią – ma w porównaniu do poprzednich kompaktowe rozmiary, jednak jest bardzo sycąca. To naprawdę aromatyczna kompozycja, ponieważ w przepisie znajduje się miejsce dla oregano, świeżej bazylii, soli i pieprzu, a także cebuli. Mielona wołowina sprawia, że jest to kolejna odpowiedź na pytanie, jak zrobić lazanię z mięsem. Jednak znacząco różni się od klasycznych wariantów. Za unikalność dania odpowiadać będzie między innymi zastosowanie mieszanki WINIARY POMYSŁ NA… Makaron z sosem z czerwonymi warzywami. Potrawa świetnie smakuje z sosem beszamelowym, który można z łatwością przygotować w domu.
Na koniec powrócimy do zdecydowanie bardziej klasycznej wersji przygotowywania tej wspaniałej potrawy, jednego z najsłynniejszych dań kuchni włoskiej – lasagne po bolońsku z cukinią i parmezanem. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Pracę ułatwi skorzystanie z WINIARY Pomysł na… lasagne po bolońsku z parmezanem. Oprócz niej użyjemy jeszcze mięsa mielonego, cukinii, przecieru pomidorowego, startego sera żółtego oraz śmietany 12%.
Która wersja przypadnie najbardziej do gustu tobie i twoim bliskim?