Żelki to rodzaj cukierków zrobionych na bazie żelatyny lub galaretki. Pierwsze żelki przypominające nieco te produkowane współcześnie powstały w XIX wieku w wyniku połączenia gumy arabskiej z cukrem i sokiem owocowym. Dopiero w późniejszych latach zaczęto stosować żelatynę wieprzową jako bazę tych wyjątkowych słodyczy.
Kupowane w sklepie żelki, oprócz oczywiście żelatyny, mają zazwyczaj w swoim składzie dodatkowo syrop glukozowy, cukier, barwniki a niekiedy także konserwanty. Dlatego też, jeśli nasze pociechy przepadają za żelkami, warto zrobić je w domu, używając soków owocowych lub ulubionych galaretek o przeróżnych smakach.
Wbrew pozorom przygotowanie żelków domowej roboty wcale nie jest takie trudne. Nie potrzeba do tego specjalnych urządzeń ani żadnych wymyślnych składników. Wszystkie produkty potrzebne do zrobienia tych słodyczy możemy znaleźć w swojej kuchni albo kupić w pobliskim sklepie spożywczym.
Do przygotowania pysznych żelek będziemy potrzebować zaledwie 3 składników: szklankę klarownego soku owocowego, 10 łyżek żelatyny i trochę cukru lub miodu do smaku. Aby nasze słodkości miały ciekawe kształty, przygotujmy formy silikonowe z niewielkimi wzorami (np. na pralinki), z których będzie nam łatwiej wyciągnąć gotowe cukierki, bez obawy, że się uszkodzą. A jak zrobić żelki? Do rondelka wsypujemy żelatynę, zalewamy sokiem owocowym i pozostawiamy na kilka minut. Kiedy żelatyna napęcznieje zaczynamy ją podgrzewać, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia. Pamiętajmy, że żelatyny nie wolno zagotować. W trakcie podgrzewania możemy dodać trochę cukru, miodu lub soku z cytryny jeśli chcemy by nasze żelki miały bardziej wyrazisty smak. Gdy wszystkie składniki w rondelku już się połączą tworząc jednolity płyn, rozlewamy go do silikonowych form, czekamy aż uzyskają temperaturę pokojową a następnie wkładamy do lodówki, żeby dobrze stężały.
W ten sam sposób możemy przygotować pyszne żelki na syropie owocowym, jednak wtedy podczas podgrzewania nie dodajemy cukru, a kilka kropel soku z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, a gdy napęcznieje, dodajemy syrop podczas podgrzewania. Żelki na syropach owocowych mają nieco intensywniejszy smak i barwę. Warto do nich wykorzystać różnokolorowe syropy np. kiwi, wiśniowe, pomarańczowe, cytrynowe albo z czarnej porzeczki.
Wprawdzie żelki najlepiej smakują jako samodzielne słodycze, jednak można je niekiedy wykorzystać do przygotowania słodkich i kolorowych deserów lub wypieków. Przede wszystkim żelki, wykorzystane jako ozdoba ciast, swoją intensywną barwą ożywią jednokolorowe wypieki jak np. ciasto ptasie mleczko lub czekoladowa bajkowa chatka. Warto też wiedzieć jak ozdobić tort urodzinowy tymi słodyczami, które sprawią, że mały solenizant i jego przyjaciele z chęcią poproszą o dokładkę.
Z wielobarwnych żelków przygotujemy także fantastyczne, chrupiące ciasteczka, od których nie będą się w stanie oderwać zarówno mali, jak i dorośli wielbiciele słodkości. Wystarczy że przygotujemy kruche maślane ciasto i dobrze schłodzimy w lodówce. Następnie z masy formujemy płaskie okrągłe ciasteczka z niewielkim wgłębieniem pośrodku i wypiekamy w 170°C przez około 12-15 minut. Gdy ciastka są już prawie gotowe, wysuwamy na chwilkę blachę, w każde wgłębienie wkładamy żelkę i pieczemy jeszcze przez chwilę, aż żelki się rozpuszczą. Po ostudzeniu kruche ciasteczka przechowujemy w blaszanym lub szklanym pojemniku ze szczelnym zamknięciem.