Sposobów na zawijanie tortilli jest co najmniej kilka. Najprostszym z nich, polecanym nowicjuszom, jest zawijanie w rulon. Wystarczy tylko umieścić nadzienie z jednej strony placka, a następnie zawinąć całość w kierunku suchej strony. Ten sposób zawijania doskonale sprawdzi się w przypadku zimnych przekąsek z tortilli z dodatkiem sera, szynki, gęstych sosów oraz w enchiladzie. Tradycyjne ruloniki można pokroić na mniejsze kawałki, by ułatwić jedzenie.
Burrito nie przypomina klasycznych ruloników, ale w tym przypadku tortilla również powinna być zamknięta. Jak zwinąć tortille na burrito? W pierwszej kolejności nakładamy na placek farsz, jednak tylko niewielką jego ilość na dolną część, aby nadzienie nie wypłynęło. Górny obszar musi być pusty. Następnie składamy tortille z lewej i z prawej strony do wnętrza, a dolną część do środka, układając ją nad warstwami bocznymi. Tym sposobem zamkniemy farsz, uniemożliwiając wydostanie się go z boku. Ostatnim krokiem jest zawinięcie tortilli do końca, tworząc rulonik.
Quesadilla to kolejny przysmak kuchni meksykańskiej. Farsz należy rozmieścić równomiernie na całym placku, a następnie przykryć drugą tortillą. Całość kroimy na trójkąty i grillujemy.
Fajita, czyli faszerowana tortilla, to inny kolejne znane meksykańskie danie. Sposób składania placka jest bardzo prosty. Farsz należy umieścić na środku tortilli, a jej dół i bok zawija się do środka (w tej kolejności). Przykładem takiej fajity jest przepis na fajitas z kurczakiem i awokado.
Wrap to również bardzo popularny sposób zawijania tortilli. Wystarczy umieścić farsz na środku placka, zagiąć dół do góry, a następnie oba boki.
Nawet najbardziej ściśnięty placek może się rozwinąć. Wynika to często z nieodpowiedniej techniki, jakości placka lub zbyt dużej ilości farszu w środku. Jak zwijać tortille, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz? W tym przypadku bardzo dobrze sprawdzi się folia aluminiowa. Owijając w nią placek, unikniemy wydostawania się z niego sosu i ułatwimy sobie spożywanie dania.
Gdy serwujemy przystawki w postaci tortilli pokrojonej na mniejsze ruloniki, można dodatkowo zabezpieczyć je wykałaczkami. Kolejnym sposobem jest zwyczajne upieczenie gotowej potrawy na elektrycznym grillu lub w opiekaczu do kanapek. Dzięki temu tortilla dobrze się scali, szczególnie jeżeli wykorzystamy do farszu ser.
Możliwości przygotowywania dań z wykorzystaniem tortilli jest bardzo dużo. Ważna jest zarówno sama jakość placka, jak i smakowity farsz. Może to być mieszanka ryżu z pomidorami, różnymi rodzajami fasoli oraz ziołami. Wnętrze tortilli można również wypełnić mięsem mielonym lub pokrojonym na kawałki wraz ze smażonymi warzywami. Bardzo szybkim daniem, które sprawdzi się na imprezie, są ruloniki z dodatkiem gęstego sosu, szynki i sera. Można je pokroić na mniejsze kawałki i zabezpieczyć wykałaczką. W wersji wegetariańskiej w roli farszu świetnie sprawdzą się surowe warzywa, takie jak sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka oraz ulubione zioła.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby stworzyć pyszne, słodkie danie z użyciem tortilli. Jak zawijać tortillę z owocami? Wystarczy tylko posmarować ją gęstym kremem lub słodkim serkiem, a następnie położyć małe kawałki ulubionych owoców. Na obiad świetnie sprawdzi się tortilla z kurczakiem oraz tortilla z mięsem mielonym, czyli burrito. Na śniadanie możemy przygotować danie takie jak tortilla z jajkiem i świeżymi warzywami. Szybkie przekąski z tortilli warto zaserwować gościom na przyjęciu jako finger food.