Tradycyjnie w kuchni polskiej rządzą kasze jęczmienna i gryczana. Już tylko te dwa rodzaje dają nam niezliczone możliwości w przygotowywaniu przeróżnych potraw, bo przecież ich lista nie kończy się tylko na krupniku czy kaszy gryczanej podawanej z gulaszem i sałatką z kiszonych ogórków. A jeśli posuniemy się jeszcze dalej, niż sięga tradycja, okaże się, że już samych zup z kaszami przygotujemy naprawdę sporo. Zacznijmy jednak od klasyki.
Co sprawia, że ta zupa jest pełna apetycznych krup? Oczywiście kasza jęczmienna, o ile przygotowujemy krupnik w wersji tradycyjnej. W zależności od naszych upodobań, możemy wybrać kaszę drobną lub grubą, a nawet pęczak. Podrzucamy garść przepisów:
szybki krupnik dla zabieganych
krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną
krupnik z boczkiem i brukselką
tradycyjny krupnik na żeberkach
Krupnik to nie tylko kasza jęczmienna! Do przygotowania krupniku można wykorzystać także kaszę jaglaną (sprawdźcie przepis), kaszę kuskus i kaszę gryczaną.
Oczywiście klasycznie podawany jest z makaronem, ale na pewno znacie wersję rosołu z kaszą manną. A co powiecie na „kluseczki” z kaszy manny w rosole? Zobaczcie przepis na rosolnik, pełen właśnie takich pysznych kluseczek.
Zup, do których możemy dodać kaszę, jest oczywiście o wiele więcej. Ziemniaki czy makaron? Znacie ten dylemat przy gotowaniu zupy grzybowej? Okazuje się, że nie jest jedyny, ponieważ zupy grzybowe pysznie smakują także z dodatkiem kaszy. Sprawdźcie nasz przepis na zupę kurkową z kaszą jaglaną. Zapewne miewacie też inny dylemat – pomidorowa z ryżem czy makaronem? Jeśli nie możecie się zdecydować, ugotujcie zupę pomidorową z kaszą bulgur!
Pofantazjować można jeszcze bardziej i w kulinarnych podróżach zawędrować do Turcji. Ezogelin çorbası to oryginalna nazwa tureckiej zupy z soczewicą i kaszą bulgur, pysznie pomidorowej i solidnie doprawionej chili.
A jaką kaszę wybrać do zupy… mlecznej? Klasyk to oczywiście kasza manna. Moja ulubiona wersja to kasza ubita mikserem na puszystą piankę i podana z sokiem malinowym. Zupę mleczną można przygotować takie z kaszą kukurydzianą, jaglaną lub kuskus. W temacie dań podawanych na słodko, podpowiem, że kasza jaglana to świetny dodatek do zup owocowych, czego dowodem może być ten przepis.
Czujecie niedosyt? Kliknijcie tutaj.
Autor: Agata